„Гръмна“ ли поредният бушон? Нено Димов подаде оставка и беше обвинен в безстопанственост (ОБНОВЕНА)

Нено Димов © Общество

В кабинета на министър председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов“. Това е цялата информация която е посочена в писмото на пресцентъра на правителството до медиите.

Причината за оставката на Димов, която той е подал чрез поставени лица от арестта вероятно е водната криза в Перник и скандалите около нелегалните доставки от чужди страни.

Вчера Димов беше арестуван и преспа в 3-то районно, след като по-рано беше откаран за разпит от спецпрокуратурата по същите 2 теми.

Очаква се изявление на премиера и вече бившият министър, който обяви, че ще направи това още вчера, но незнаейки, че ще бъде задържан.

Борисов пък от своя страна заяви, че ще говори с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти„, но по всичко изглежда, че тези разговори ще бъдат водени за обсъждане на новия министър на МОСВ от тяхната квота.

Дали Нено Димов е поредният „бушон“, който ще се размине без обвинения и единствено се използва да „запуши“ устата на хората, които негодуват, като нещо което се случва по темата, и като оправдание, че вече виновни има и, че всички институции си вършат работата, предстои да разберем.


Продължение

Е, в крайна сметка разбрахме ,че той се сдоби с обвинение за безстопанственост.

Според прокурор Ангел Кънев от спецпрокуратурата има достатъчно доказателства по които прокуратурата е направила обосновано предположение, че Нено Димов с умишлена безстопанственост е причинил щети на държавата и гражданите.

Брифинг на прокуратурата за акцията в Перник и министър Димов

Брифинг на прокуратурата след вчерашната акция в МОСВ. Подробности тук> http://bit.ly/39WYiIZ

Posted by bTV Новините on Friday, 10 January 2020

„За периода общо постъпилите (за индустриални цели) милиони куб. метра вода са 7,223 млн. Един кубик е хиляда литра, обръщам внимание. Щетата, която е причинена, е на стойност 11 867 389 лв (…) Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем воден ресурс за промишлени нужди, към момента този ресурс щеше да има над 7 млн. кубични метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в града – въпреки окаяното състояние на водопроводната мрежа в града“, заяви Кънев.

Той допълни, че ВиК дружеството е с 51% акции от МРРБ и като оператор на язовир „Студена“, който е държавен язовир под ръководството на МОСВ те са изпращали многократно сигнали за критично ниските и бързо смаляващи се нива на язовира до областния управител, кмета на града и Министърът на МОСВ от който зависи това в какво състояние ще е той и до когото са препращали сигналите и Ирена Соколова и Иван Витанов.

Димов обаче не считал това за важно и подминавал писмата на ВиК Перник. Безстопанственост във ВиК не е открита след разпитите и разглеждането на документи в дружеството. Засега без обвинения остават бившият шеф на ВиК в града Иван Витанов, който беше арестуван заедно с бившата областна управителка Ирена Соколова.

Към моемнта е избран нов началник на ВиК Перник – Борислав Иванов от Радомир. Прокурор Кънев заяви, че напук на уведомленията в града МОСВ дори е разрешавала повече вода за индустриални нужди през някои от последните месеци. Дали става въпрос за корупция – ще се установява, но е установено и, че от „Стомана индъстри“ не са получавали вода с незаконни прикачвания към мрежата.

„Ние, като прокурори и разследващи органи, не можем да закараме вода в Перник. Можем да изследваме дали деянието е престъпно, или не и да представим пред съд лицата, които считаме за виновни. Съдът ще каже виновни ли са, или са невинни. Обаче това няма да реши проблема на тези хора и това е най-голямата щета на това деяние – 97 000 души в близките пет месеца няма да имат питейна вода нормално. Биха могли да имат, ако министърът беше упражнил правомощията си. именно за това е безстопанственост – не е правил нищо и е бездействал през изключително продължителен период от време, след като е бил уведомяван по надлежния ред многократно“,  каза още прокурор Ангел Кънев от спецпрокуратурата.

 В дома на Димов и в кабинета му МОСВ са били открити и документи, свързани с концесионера на ски зоната в Банско – „Юлен“, включително и писмо от бившия главен прокурор Сотир Цацаров , завърши Кънев, но не уточни дали тези неща ще послужат на прокуратурата за ново обвинение срещу Димов.

Засега не се знае какъв ще е изходът и от разследването за незаконно внесените боклуци у нас, което също тече и все още няма обвиняем по него.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!