Нов проект за чист въздух в София

Нов проект трябва да подобри качеството на въздуха в София до 5 години. © Общество

От Столичната община си поставят за целта срок от 5 години

В Столичната община ще бъде представен проект за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021 – 2026 г. Бенефициент по проекта е Общината.

Общата му стойност e 412 583,87 лева

Проектът ще се реализира с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на Европейския съюз и национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България и съфинансиране от бюджета на Столичната община.

Срокът за изпълнение е 23 месеца

Основната цел на финансирането е да се разработи нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община. Тоест, да се намалят нивата на замърсителите и да се достигане до утвърдените норми за качество на атмосферния въздух.

Общинският съветник от гражданската организация Спаси Сиофия Борис Бонев предложи безплатен градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване на въздуха в столицата. Друга мярка, която според него ще подобри качеството на въдуха е забраната за движение на моторни превозни средства на територията на Столична община в дните със силно замърсяване.

От „Спаси София“ са представили на общината доклад за въздуха. Той се базира на данни на Световната здравна организация. На тази основа Бонев предлага да се определят нови диапазони на замърсяването. От тези диапазони, надвишаването на фини прахови частици, сега следват различните видове мерки, които влизат в сила за съответния ден.

Дали новият 5-годишен проект на Столичната община за подобряването на въздуха ще се припокрие поне частично с мерките, които предлага Борис Бонев? Предстои да разберем.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!