Нови 9 случая на заразени с COVID-19 у нас, Борисов също е изследван

Оперативен щаб коронавирус © Общество

62-ма са заразените с COVID-19 у нас към момента. Това заяви ръководителя на кризисния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

На редовния брифинг на щаба днес той заяви, че новите случаи са 9.

„Във ВМА от 92 направени проби – 4 са положителни, те са в домашно лечение. От Националната лаборатория – 145 проби са направени, 6 са положителни. Болните в отделните клиники са както следва: ВМА – 10, Пирогов – 2ма, Александровска болница -2ма, Габрово – 2ма и в Плевен – 4-ма. В белодробната болница „Света София“ пациентите са поставени под домашна карантина, понеже нямаха ниаккви оплаквания. Разписали са декларация, носят съдебна отговорност, ако се установи, че излизат от вкъщи.

Днес беше допуснато грубо нарушение на правилата. Най-вероятно прокуратурата ще се самосезира затова. Беше изпратен болен, който е доказано положително за коронавирус от Лом за Александровска болница. Разбира се не е върнат, но това е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни болести. Иначе за света 6660 души са починали към днешна дата от коронавируса“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

След изказването си Мутафчийски покани д-р Гоцева, която е вирусолог, която е изследвала него и премиера, както и членовете на националния оперативен щаб за наличие на коронавирус. Тестовете на всички са проведени по 2 метода, като всички са били отрицателни, заяви тя.

Припомняме, че може да видите интерактивната карта на Общество ОРГ за хронологията на заразата с COVID-19 у нас в реално време, показваща точките на заразата към момента.

Случаите на COVID-19 в България вече са 62, двама от тях са починали.Във ВМА са направени 95 проби, като 4 от тях са дали положителен резултат, а изследваните граждани се намират на домашно лечение. В Националната референтна лаборатория са обработени 145 проби, от които 6 са положителни.Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17.00 часа.Във ВМА има настанени 10 души, в УМБАЛСМ „Пирогов” – 2, в Александровска болницата – 2, Габрово – 2 и в Плевен 4. Пациентите от Белодробната болница са оставени под домашна карантина, тъй като нямат никакви клинични оплаквания. Разписали са декларация, носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи.Днес бе допуснато грубо нарушение на правилата и прокуратурата ще се сезира за това, а именно – от боницата в Лом беше изпратен за столицата болен пациент, за който е доказано, че има положителна проба за COVID-19. Пациентът не е върнат, той е настанен в Александровска болница, въпреки че това действие на ломското лечебно заведение е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни заболявания, поясни професор Мутафчийски.

Posted by Военномедицинска академия – ВМА on Monday, 16 March 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!