Одобрено: До 50 лв. по-висок данък за стара кола и за автомобил над 90 коня

След нова година ще плащаме по-висок данък за стари коли, за автомобили, които са над 90 конски сили и за покупка на нов имот. © Общество

Увеличава се и данъкът за покупка на имот в София

Местният данък при покупка на имот и на автомобил в столицата се увеличава от 2020 г. Предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова беше подкрепено от Столичния общински съвет.

Колите

От Нова година, по-висок данък ще плащат собствениците на автомобили с нисък екологичен стандарт и с по-голяма мощност. Увеличението ще е между 7 и 40 лв. за колите от 100 до 150 к.с. Същото ще е и за тези превозни средства, които са с нисък екологичен клас – Евро 1 и 2 или пък без никакъв евростандарт.

Независиямият каниддат Борис Бонев заяви, че първи е заговорил за вдигане на данъците на автомобилите. Според него е крайно време София да спре да бъде „автоморгата на Европа“, но освен вдигане на данъци, са нужни и други мерки като увеличаване на зоните за паркиране.

Имотите

Досега при покупка на имот дължимата такса бе 2,5% от стойността му. От 2020 г. скача на 3%. Така например при сделка за недвижим имот в столицата на стойност 100 000 лева, дължимият местен данък ще бъде 3000 лева, вместо 2500, както беше до сега.

От увеличението на местинте данъци се очакват приходи от 20 млн. лв., които щели да се използват за ремоти в кварталите на София

От БСП и „Демократична България“ категорично се обявиха против повишаването на данъците.

Боклукът на София

Общинските съветниците от БСП поискаха от кмета Йорданка Фандъкова в следващите 6 месеца да подготви създаването на общинско предприятие по чистота в столицата.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!