Окончателно: Чехът Келнер купи БТВ

© Общество

Фондът на най-богатия чех Петр Келнер, PPF Group, обяви късно снощи, че негова компания е подписала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME), към която принадлежи и българската БТВ.

Сделката е на стойност 2,1 млрд. долара

CME е собственик на групата на бТВ, която включва каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. Компанията притежава също телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

Придобиването на CME с нейните медийни активи в 5 европейски държави ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени„, казва Петр Келнер.

Сделката се очаква да бъде завършена до средата на 2020 г. Преди това тя трябва да бъде одобрена от събранието на акционерите на CME, както от Европейската комисия и националните антимонополни регулатори.

Припомняме, че миналата година българската Комисия за защита на конкуренцията не разреши на фонда на Петр Келнер да придобие Нова телевизия, която след това бе купена от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!