Окончателно: Кметът на Несебър остава на поста си

Съдътн реши кметът на Несебър Николай Димитров да остане на поста си. © Общество

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване

От съда решиха Николай Димитров да не бъде отстранен от длъжността кмет на Несебър, защото в морския град предстои приемане на бюджета. Припомняме, че прокуратурата поиска избраният за четвърти мандат Димитров да бъде отстранен само 5 дни, след като той беше пуснат на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева. Държавното обвинение не протестира освобождаването, но поиска отстраняването на кмета с мотива, че, той може да повлияе на свидетелите, на които е работодател.

Защитата посочи, че престъплението, за което Димитров е обвинен, е извършено в качеството му на кандидат за кмет. Законът обаче бил категоричен, че отстраняване се иска само при обвинение за престъпление, извършено във връзка с работата. Адвокатът подчерта, че правото на труд е конституционно право.

Припомняме, че в разгара на кампанията преди местните избори през октомври 2019 г. Николай Димитров бе обвинен, че от края на август е ръководил организирана престъпна група с цел купуване на гласове.

Случаят с Николай Димитров е безпрецедентен, защото той беше арестуван по време на предизборната кампания, но въпреки това успя да спечели изборите още на първи тур от ареста, събирайки 62% от подкрепата на гласоподавателите.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!