Олег Асенов от АПИ: Тол системата ни ще е икономична за издръжка. Само за 2019г. обаче сме дали над 200 млн. лв. за нея

Олег Асенов © Общество

„Електронната система за събиране на пътни такси, изградена в България, ще бъде с една от най-икономичните издръжки в европейски мащаб, заяви членът на УС на АПИ – проф. Олег Асенов.

Това изказване той направи в ефира на предаването „Неделя 150“ в ефира на БНР вчера.

Според бившият шеф на Националното тол управление „около 15% от годишните постъпления ще са нужни за нейното обслужване, докато във Франция и Германия за това се отделят 24-26%“.

Дали обаче това е така?

Само за 2019г. сумата дадена за издръжка на Националното тол управление е над 200 млн. лв.

През изминалата година правителството отпусна няколко транша от по 50 и 90 милиона лева към Националното тол управление, като общата сума набъбна около 200 милиона лева.

300 хил. лв., от тях бяха дадени за нови мебели. А от Националното тол управление и държавата обявиха, че не е предвидено горните да имат бюджет, така че при нужда Министерски съвет ще отпуска периодично суми за нужните разходи.

Нека уточним обаче, че преди договорката на превозвачите с премиера от петък, миналата седмица (когато стана ясно, че първите 3 месеца от тол системата ще започнат с тарифи и обхват по предложение на бранша), тол системата беше планувана с приходи от 746,3 млн. лв през първата година от пускането й.

При договорените сега тарифи обаче плануваната от нея печалба за държавата е около 40-60 млн. лв. месечно от тол такси, което на
годишна база прави около 450 млн. лв.

Тоест, само за издръжката на Националното тол управление за 2019г. са дадени почти 50% от бъдещите приходи за 1 година на тол системата у нас.

Това, че сметките на професор Асенов не излизат обаче не е за първи път, след като преди няколко месеца той изчисли в ефира на бТВ, че загубите от нестартиралата тол система на ден у нас са около „2 хиляди, 20 хиляди на ден… 2 милиона… Да, толкова“

Скандална сметка в ефира на bTV направи шефът на Тол системата

Скандална сметка в ефира на #bTV направи шефът на #Тол системата.Във видеото проф. Олег Асенов от #АПИ прави сметка с помощ от журналист на #бТВ: Колко губи на ден държавата от #неготовата все още #тол система?Невежество или липса на експертност е предположението му тръгващо от 2 хил. лв. и заключащо равнодушното:“2 милиона лева на ден… Да, толкова!“. Показателно е отношението на шефа на #Тол управлението към държавния бюджет, което поставя въпроса, а колко ще събира държавата от #Тол ситемата – 70 хил. лв. или 700 милиона на година?#тол_калкулатор #професор_без_име #това_го_знае_всяко_хлапе

Posted by Obshtestvo on Tuesday, 19 November 2019

Само изграждането на тол системата у нас струва 150 млн. лв., като през 2018 г. държавата подписа договор за изграждането на тол системата с австрийската фирма „КАПШ“, която имаше задължение да изгради системата за 7 месеца и за 150 млн. лв..

Дали „сагата“ с пускането на тол системата от IV опит на 1 март, 2020г. ще бъде успешно – предстои да разберем. Ясно е обаче, че и изграждащата фирма „Капш“ (която е разследвана и извадена от изграждането на тол системата в редица европейски държави) и част от УС на АПИ имат нечисти интереси от нея, като вече някои от „сивите кардинали“, които стоят зад тол системата у нас и монополизирането на пазара на доставчиците т.нар. „НДУ“ са се подготвили за сериозни приходи от нея за сметка на държавата.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 3

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 13 ян. 2020 в 20:02

    Може ли професора да каже колко от платените досега пари на капш са за модула електронна винетка и колко са платени наИТС национален доставчик за продадените от тях винетки.може ли да сравни тази сума със сумата която АПИ е плащала за отпечатване и разпространение на винетни стикери? Това сравнение ще Ви покаже колко икономична е сегашната система за събиране на пътни такси. Сравнението е прост ме тетод ,който може и един професор да го разбере без да ни сравнява с евройските практики

  • Avatar 13 ян. 2020 в 14:15

    elena daskalova

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!