Оневиниха директора на „Софарма“ за укрити 63 млн. лв. данъци, защото не можел да изчисли размера им

Огнян Дончев © Общество

Софийският градски съд оправда Огнян Донев с мотива, че не притежавал специфично образование, което да му позволи да изчисли конкретния им размер.

Делото е затова, че Донев, който е изпълнителен директор на фармацевтичния гигант у нас „Софарма“ е продал акции от компаниите Телсо“ АД,“Телекомплект“ АД, „София“ АД, и „Софстрой“ АД – които са свързани с него, но след това не ги е попълнил в годишната си данъчна декларация като приход.

Приходът пък е в размер на 400 млн. лв. за които той трябва да плати около 63 млн. лв. данък.

„В Годишната си данъчна декларация по ЗКПО № 2226389/02.04.2007 г., която се изисква по силата на чл. 92 ЗКПО, обн. ДВ, бр. 105 от 22.12.2006 г., в сила от 01.01.2007 г.,/ стара редакция чл. 51 ЗКПО /отм./, подадена в Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“- гр. София, затаил истина – не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на основание чл. 13, чл. 14, ал.2, вр.ал.1 и чл. 15, ал.3, т.1, вр. ал.2 от ЗКПО, в случаите на чл.13 и чл.14, когато резултатът за отчетния период на данъчно задължените лица е намален или е отчетена загуба, при определяне на дължимия данък се увеличава финансовият резултат преди данъчното преобразуване със сумите, произтичащи от тези търговски и финансови взаимоотношения или от тези сделки и при прилагането на трансферни цени увеличаване или намаляване на цени при извършване на сделки по предоставянето на стоки или услуги, които се отличават от пазарните цени, в общ размер от 418 531 500/ четиристотин и осемнадесет милиона петстотин тридесет и една хиляди и петстотин/ лева“

    МОТИВИ към присъда по НОХД № 3039/2015 г. по описа на СГС, НО, 1 състав 

Ето и мотивите за неговото оневиняване според съдийката от Софийски градски съд:

„Независимо от така изложените съображения не може да се установи на свой ред, че у подсъдимия Д. е бил налице умисъл и поради наличие на пълно съвпадение между изводите на овластения държавен, административен орган, като част от държавната администрация органа по приходите, който е натоварен със задължения да контролира правилното изчисление и постъпление за фиска на размера на корпоративния данък от данъчно задълженото лице и направените изчисления от свидетелката П. – главен счетоводител на „Е.“ АД, която еднолично и в кръга на своята счетоводна компетентност и оперативна самостоятелност е изчислила годишния финансов резултат на дружеството за 2006 г., предвид липсата на специални счетоводни знания за подсъдимия Д., с каквито не се установи да разполага

Тоест, ако да речем Вие не разполагате със знания да изчислите Вашия данък по годишната Ви данъчна декларация – може да не го плащате. Вече има съдийска практика по въпроса, а Вие нямате подходящото образование за това.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 5

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Avatar 21 февр. 2020 в 15:31

  Нали никой не си мисли, че донев си пише саморъчно декларациите. Той има армия от много вещи счетоводители, и той информирано си слага подписа под изготвената от главният му счетоводител декларация.
  И много ясно знае, че 10 % от печалбата си, – а бъдете сигурни, че следи стриктно за парите и печалбите си – дължи на хазната и би трябвало веднага да сложи подписа си при превеждане на данъка към НАП.

 • Avatar 17 февр. 2020 в 20:53

  ЕДЙН, УМЕН И СПОСОБЕН БИЗНВСМЕН И Е ПОРЕДНИЯТ, НАРОЧЕН ДА ГО ПЪХНАТ В ЛОНОТО НА НАШАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ЗА ДА ГО СРИНАТ МОРАЛНО И ПСИХИЧЕСКИ!! САМО ТОЙ СИ ЗНАЕ КАК Е ИЗГРАДИЛ БИЗНЕСА СИ И КАКВО МУ КОСТВА ТОВА?!

 • Avatar 16 февр. 2020 в 22:53

  Правилно каза американската посланичка за корупцията в съдебната ни система!

 • Avatar 15 февр. 2020 в 10:04

  къде е НАП?Ако съдът оправдава по некомпетеност?!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!