Опасно високо ниво на финни прахови частици в София днес, oт СО отричат

© Общество

Днешният ден започва с опасно високи нива на финни прахови частици в София. Това сочи платформата за измерване на въздуха чрез граждански станции – airbg.info

Картата на София светна в опасно тъмно червено на места тази сутрин

Почти същите показатели виждахме в сутрините от понеделник насам, но днешният ден започва с най-много тъмно червени точки.

Редно е да отбележим, че гражданите на София бързо се „климатизират с условията“ и по улиците виждаме част от гражданите все по-често да си купуват маски с различни филтри и технологии за пречистване на въздуха като тази по-долу. Те струват от 50 до 90лв.

От Столична Oбщина (СО) обаче отричат въздуха да е чак толкова лош.

Финните прахови частици в днешния и следващите дни според СО ще бъдат с ниски нива. Няколко пъти редица хора от общината заявиха, че на гражданските станции от airbg.info не може да се вярва, а също така от понеделник насам се повтаря, че общината е готова да пусне зеления билет за градския транспорт в продажба, но така и това не се прави, въпреки, че предните дни особено вечер и рано сутрин буквално в София не се дишаше заради гъстия смог, който обаче явно не се е отразил толкова, след като днес данните сочат най-голямо замърсение.

За справяне с проблема от СО в последните дни направиха същото, което правеха и много пъти досега – внезапни проверки и то отново на Виетнамските общежития (които проверяват всяка зима по няколко пъти).

Горенето на непозволени материали обаче ще продължи, тъй като в квартали като Захарна Фабрика, Факултета, Красна поляна и т.н. въпросните непозволени за горене материали са единственото гориво за отопление, а там проверки почти никога не се правят.

Вчера в Народното събрание беше внесен „законопроект за допълнение на Наказателния кодекс с мотиви към него и допълнителна оценка на въздействието“.

В него се посочва текста:

„Който замърсява атмосферния въздух като не по установения ред изгаря отпадъци или като изгаря отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса, полимерни, синтетични или текстилни материали се наказва с лишаване от свобода до две години или глоба в размер от 2000 до 5000 лв. В маловажни случаи глобата ще бъде до 1000 лв. и пробация“.

Мислите, че въпросният текст е добър и ще засегне ромите, които горят гуми? Ето какво отговори един от вносителите на законопроекта в пленарна зала, депутатът от ГЕРБ – Красимир Ципов.

„Това е допълнение на съществуващите текстове в Наказателния кодекс за лишаване от свобода за юридически лица, които управляват неправомерно отпадъците. Санкциите ще се налагат, когато има досъдебно производство и се докаже. Тогава съдът ще постанови съответното наказание, дали да наложи глоба или лишаване от свобода до две години“ , заяви той.

Oт горепосоченото можем да съдим, че текстът явно отново няма да засегне масовият ползвател на нерегламентирани за горене материали.

Иначе днес в сутрешния блок на НОВА ТВ кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че през вчерашния проверки са глобени 8 лица и са проверени 290 апартамента в квартал „Красна Поляна“.

„Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции.

Още миналата година имахме официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни. Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко“, каза градоначалникът на столицата.

Истината обаче е, че докато по проблема не се намери трайно решение, това ще продължава, а България ще продължи да бъде сред първите страни в съюза по смъртност от белодробни заболявания в следствие на екстремно мръсния въздух, по който между другото често сме на 1 място, ако се сравним столицата с тези в Европейския съюз.

Oбщество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!