Оправомощен зам. министър на Нено Димов дал разрешение за вноса на 25 000 тона отпадъци у нас от Италия

Акция на МВР в Плевен заради боклука на Италия. © Общество
Внесен боклук от Италия в Плевен

Това е становището на прокуратурата след като от няколко седмици магистратите събират доказателства по проблема с внесения боклук от трети страни у нас.

Не се съобщава кой е зам.-министърът който е „оправомощен“ и е разрешил вносът на 25-те хиляди тона италиански боклук у нас.

Съобщава се само, че въпросните действия са станали с решения на зам.министър на околната среда и водите с решение № УО-110/06.12.2019 .

Към момента в МОСВ има 3-ма заместник-министри:

За въпросните отпадъци става ясно, че част от тях са открити в хода на извършените процесуални действия на площадка в гр. Плевен. Някои от тях са намерени в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

В съответствие с реда установен в Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен, главният прокурор сезира новият министър на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възлага на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки, казват от прокуратурата.

Вчера в „деня на учредяванията“, на редовното заседание на Министерски съвет Бойко Борисов поиска решение до другата сряда по проблема:

„До другата сряда още две задачи – първата е вносът и изсносът на боклук. Да наложим временен мораториум докато сме сигурни, че това което е по документите влиза в страната. Да ми го гарантирате. Има брюкселски директиви“, заяви премиера.

Развитието по темата предстои. Разбрахме, че в крайна сметка Нено Димов не е виновен за всички проблеми в държавата. Този път той „излезе сух“!

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!