Особености на социологическите резултати за „Местни избори 2019“

© Общество

Oткрай време всеки следящ политическите новини у нас знае, че социологическите проучвания са неизменна част от политиката. Постоянно се проверява доверието и изборните резултати за даден вид вот, ако би бил той днес. По време на избори първите проучвания се появяват средно около 3 месеца преди вота, а няколко седмици преди него те са в своя пик, като всяка агенция пуска свое такова.

Защо резултатите на различните агенции са различни?

Ще Ви покажем няколко примера за различни резултати от различните социологически агенции спрямо техни проучвания. Въпросните са изготвени към една и съща дата (по месец) и са публикувани на сайта ни в раздел Политика > Местни избори 2019:

Алфа Рисърч

Финансирането на въпросното проучване на Алфа Рисърч е със собствени средства, което е рядко явление в родната политическа социология. В него виждаме първите 4-ма кандидати, като Йорданка Фандъкова води.

Маркет Линкс

Това социологическо проучване за нагласите на хората е финансирано от БТВ. Тук виждаме коренно различни позиции на водещата четворка, както и други участници в нея. Мая Манолова води, а независимият кандидат за кмет – Борис Бонев от Спаси София е заел 4-тото място.

Барометър


Във въпросното проучване не е посочен източникът на финансиране. Отново виждаме драстични разлики с предишните две, като на Йорданка Фандъкова са дадени 8% преднина, Борис Бонев не присъства в класацията, а Ангел Джамбазки е дори 3-ти с много голяма преднина пред арх. Игнатов от ДБ.

Център за анализи и маркетинг

От Центъра за анализи и маркетинг посочват за източник на финансирането – собствени средства. Тук виждаме резултати в които процентите на първите двама и третия и четвъртия кандидат са доста близки, Борис Бонев от Спаси София отново не присъства в класацията.

Обобщено можем да кажем, че според социолозите битката ще е между сегашния кмет – Йорданка Фандъкова и независимия кандидат, подкрепен от БСП – Мая Манолова, които вероятно ще отидат на балотаж. Борис Бонев от Спаси София обаче, а също така и вероятно арх. Борислав Игнатов, който е подкрепен от Да, България могат сериозно да се намесят в спора за кметското място.

На кого да вярваме?

Тепърва предстоят  да излязат социологическите проучвания и на още от големите агенции като „Галъп интернешънъл“, „Тренд“, Сова Харис“ и т.н. Можем ли обаче да им вярваме?

Истината е, че резултатите от въпросните проучвания до голяма степен зависят от източника на финансиране. Да, няма да чуете това почти никъде в никое телевизионно предаване, нито от самите социолози, които си го признаят. Фактите обаче са такива. Затова единственото което може да направите е да не вярвате напълно на социологическите проучвания, да следите източниците на финансиране на въпросното проучване и ако те са медии – тяхната собственост и политическа близост.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!