Оставят Перник без вода до пролетта на 2020

© Общество

Жителите на града поискаха оставката на управляващите в лицето на регионалния министър Петя Аврамова и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Гражданите основателно поискаха ако тези политица са неспособни да доставят елементарни условия за живот на Перник – да подадат оставка и да дадат възможност на компетентни и можещи хора да се справят с кризата.

Хората са блокирали кръгово кръстовище в града. Те настояват виновните за водната криза да бъдат наказани. „Ресорните министри – на регионалното развитие и на околната среда и водите, ако не могат да се справят с кризата с водата, да подадат оставка“, настояват те.

Част от протестиращите в Перник

Протестиращите искат още и спешни мерки така, че да бъде осигурена вода по чешмите в домовете им

В началото на протеста имаше напрежение. Полицейският кордон препречи пътя на хората с аргумент, че протестиращите имат право да останат само до едната част от кръстовището, но някои пожелаха да преминат.

В дома на Алекса във високите части на Перник има дни, в които водата идва само за три часа. Според нея това превръща ежедневието в ад.

Не може да се изкъпеш, да сготвиш, да избършеш и да изчистиш,

казва Алекса Стефанова от Перник.

От водния режим е пострадал 4-годишният й син. Той посещава детска градина, но най-вероятно е пил вода, престояла доста време и затова детето е с инфекция 3 седмици. Затова Алекса ще се присъедини към съгражданите й, които протестират.

А местната власт уверява, че с обявяването на бедственото положение започва модернизацията на пречиствателна станция, монтирането на 6 км тръба от горната част на река Струма, която да отвежда вода до язовир „Студена“, насочване на вода от Владайския канал към язовира и почистване на водосборни канали.

На този етап до ранна пролет не очаквам отмяна на водния режим,

отбеляза обаче кметът на града
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!