Освободиха Джок Полфрийман, но с мярка „подписка“ и без документи до съдебно решение

© Общество

Осъденият за убийството на  студента Андрей Монов австралиец – Джок Полфрийман беше освободен от общежитието в Бусманци. На излизане той заяви, че ако му беше дадена свободна възможност да живее у нас, той щеше да я използва. Не потвърди обаче дали смята да напусне страната, ако може да го направи. Само отговори, че има още работа по затворническите организации у нас.

Полфрийман беше освободен вчера около 19 ч., но във всичко това има уловка. Той беше пуснат с мярка „седмична подписка“ и без документи (паспорт), с който да напусне страната. Това стана ясно от изказване на директора на на Дирекция „Миграция“ комисар Николай Николов.

От думите му става ясно, че паспорт на Полфрийман е изготвен от австралийските власти, но ще му бъде даден при съдебно решение, а не при преценка на съдията (както беше вчера и с каквато преценка той е освободен). Не стана ясно обаче кой съд трябва да постанови решението, защото следващото дело на ВКС по случая няма да бъде съвсем скоро.

Към момента пък Полфрийман има две забрани да напуска страната от прокуратурата, макар че в края на септември лично говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че той е свободен гражданин.

Адвокат Марин Марковски днес също обяви, че според него Полфрийман би трябвало да може да напусне страната.

„Считам, че това освобождаване не е разумно. Загубен е балансът между правото и справедливостта. Съдебната грешка за разликата от докторската винаги остава и се вижда“, обяви опитният юрист потвърждавайки долните думи.

„Чакаме съдебно решение, на който и да е съд“, заяви комисра Николов.

„Надявам се всичко да приключи бързо. Малко странно беше, че около половин час преди да кажат, че ще бъда освободен, дойдоха на обиск и ми взеха паспорта. Имам забрана и няма да напускам страната. Не искам да направя нещо, което ще бъде обида към МВР“, заяви на излизане Полфрийман.

Засега случаят остава отворен, а следващото заседание на ВКС за разглеждане на делото срещу предсрочното му освобождаване, което постанови Административният съд ще бъде до два месеца.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!