От 2020 г. предучилищното образование става задължително и за 4- годишните

Красимир Вълчев © Общество

Досега законът гласеше, че задължителното предучилищно образование започва за децата на 5 годишна възраст, но след нов проектозакон за промени в Закона за предучилищно и училищно образование, това вече ще стане факт от следващата година.

Разпоредбата е записана в Закона за държавния бюджет, който задължава МОН да направи съответните промени, разясни Вълчев.

„От началото на учебната година има допълнително 6 500 деца, които са записани в образователната система за задължителна предучилищна и училищна възраст.

Това е доста по-малко в сравнение с предходните години. Предходните две години имахме общо 42 500 деца, които бяха записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или не са били записани. Освен това имаме и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000″, каза още Вълчев.

На изявлението присъства и сменилата Бисер Петков на поста министър на труда и социалната политика – Деница Сачева.

„Държавата няма нужда от деца без семейства. Държавата няма нужда от деца, които са неграмотни. Държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие. Деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират.

Усилията на държавата не са да се отнемат децата. Те са насочени към точно обратното – за подпомагане на семействата на тези деца и защита на правата на онези деца, които не могат да получат адекватна защита от семействата, в които живеят, заяви още Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също присъства на изявлението заяви, че според него трябва да има още повече мерки за справяне с проблема с отпадащите от образователната система деца. Той обяви, че трябва да се правят и зимни обходи по адресите на отпадналите от системата деца, нищо, че сега не е началото на учебната година.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!