От КЗП съветват с какво да внимаваме в предпразничното пазаруване

От Комисията за защита на потребителите ни съветват как да избягваме търговските капани по време на предпразнично пазаруване. © Общество

Празничната еуфория не бива да намалява бдителността ни, когато пазаруваме

Промоции, коледни намаления, отстъпки и лимитирани серии – всички тези неща често се оказват възможни „кукички“, за хората, предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В това време на еуфория, на по-приповдигнато настроение и пазаруване с „по-широки пръсти“ определено трябва да се
внимава. Това заяви за Общество председателят на КЗП Димитър Маргаритов.


Коледните намаления

Според Маргаритов „в повечето случаи намаленията вече са коректни“. И все пак все още сред някои търговци продължават нелоялните практики за изкуствено завишаване на цените само няколко дни преди началото на намаленията.

„Това се случва както във физическите магазини, така и онлайн. Прави се изкуствено завишаване на цената на даден продукт, за да се обявят после бомбастични проценти намаление“, обясни председателят на КЗП.

Според закона, това е категорично нарушение, което се санкционира. За да избегнем подобна „клопка“, при празничното пазаруване е добре да не бързаме и да успеем да сравним повече оферти. Това не е толкова сложно и не отнема много време, въпреки че българинът обикновено оставя пазаруването за последния момент.

„Особено лесно и удобно е, когато пазарувате в интернет и на екрана на компютъра за минути „извикате“ няколко оферти за сходни стоки и видите коя е реалната цена“, допълни Маргаритов.

Какви са правата ни?

Възможността за отказ от покупката на всяка стока, била тя и без дефект, е гарантирана от закона в 14-дневен срок. Това обаче важи за покупките онлайн. При шопинга от търговски обект, същото право на отказ не съществува.

Въпреки това, повечето търговци се съобразяват с европейското законодателство, според което можем да върнем дадена стока в случай, че тя е в добър търговски вид. Обикновено или ни се връщат парите, или заменяме стоката, от която сме недоволни с друга за същите пари.


През последните години през месец януари в Комисията за защита на потребителите постъпват най-много жалби. Голяма част от тях са свързани с възникнали спорове по повод покупки или пътувания за празниците. Така че, нека бъдем внимателни. Дори и на Коледа.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!