Отново много въпросителни за милиони в АПИ

АПИ © Общество

Частна компания прибира над 4 милиона лева за половин година от държавните винетки. Липсва и публикуването на договор за 570 млн. лв. за укрепване на свлачища, който по Закон вече трябва да е публично известен, сочат разследвания на сайта Капитал.

Винетките

Единствената възможност на държавата да продава винетките си е сайтът www.bgtoll.bg. За периода 17 декември 2018 г. – 5 март 2019 г.  през него са продадени 164 369 винетки за 10.8 млн. лв. 

В същото време единственият НДУ (Национален доставчик на услуги) „Интелигентни трафик системи“ (ИТС) е продала 727 407 винетки за 54.7 млн., което ако изчислим прави спечелената сума около 5 пъти по-голяма, спрямо тази от държавните продажби. Трябва да отбележим, че в сумата и бройките продадени винетки не влизат тези, които са продадени в търговски обекти или в Областните пътни управления.

До информацията колегите от Капитал стигат след съдебен процес с АПИ, породен от отказа на компанията да предостави уж по Закон обществена информация свързана с държавни средства, които обаче оттам обявяват за конфиденциална. Административния съд в София град обаче задължава АПИ да предостави въпросните данни.

Възоснова на същите, имайки предвид, че по договор ИТС прибира 7 % комисионна за продажба на винетка, спрямо броят продажби за половин година от 727 407 винетки частната фирма печели около 4 милиона лева за половин година на база парите за пътища, като в това число не влизат таксите от по-горните.

Ако пресметнем и хилядите винетки, които се продават по търговските обекти като бензиностанциите, които отново са за сметка на НДУ, то парите от финансите на държавата, които прибира частната фирма ИТС на година са доста над 10 млн. лв. Според Капитал пазарният дял на ИТС и другият НДУ, който отскоро може да продава винетки (август 2019) – „Конкорд смарт инфраструктура“ е около 80%.

Почти през цялото време на продажбите на електронните винетки ИТС е монополист в продаването на винетки, като припомняме, че екипът на Общество Ви информира, за мащабните далавери със статии за държавните милиони, които отнасят ИТС и А1тук), с далаверите, които се случваха покрай въвеждането им. Освен всичко същата фирма стана НДУ, ден преди АПИ да обяви парамтерите чрез които дадена компания може да кандидатства за това. Интересен факт е и, че въпросната фирма работи с изграждащата тол системата австрийска фирма КАПШ от 2012г.

„Телетол“ беше третият НДУ, който е регистриран за продажбата на винетки, но и към момента компанията не бива допускана до системата на АПИ, за което по-рано през 2019г. от дружеството подадоха сигнал до ЕК и прокуратурата (за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи)

Причините за слабото представяне на държавния сайт са още многократните прекъсвания на системата, множеството скандали около електронните винетки и несигурността от заплатената сума от гражданите.

До ден днешен продаващите винетки у нас (и държавата и частника) не предлагат опцията за коригиране на грешно въведен регистрационен номер, което ако направите ще трябва да заплатите нова винетка.

570 млн. лв. за свлачища – договорът липсва след законовия срок за публикуване

Договорът на държавата за укрепване на свлачища е от 23 октомври, 2019г., като според информация на държавата е сключен с държавното дружество „Автомагистрали“.

Такъв обаче и до ден днешен не е публикуван, въпреки, че законът сочи, че  „договорите за обществени поръчки и рамковите споразумения, включително приложенията към тях се публикуват – в деня на публикуване на обявлението за възлагане на поръчка в регистъра“. В случая АПИ обявява за сключването на договора на 26 ноември, но той липсва и до днес.

От МРРБ посочват за Капитал, които провеждат разследването единствено, че държавното дружество „Автомагистрали“ се преструктурира и то ще има подразделение, което ще се занимава единствено със свлачища, и, че именно там ще отидат парите.

Припомняме, че екипът на Общество Ви информира, че почти половин милиард за свлачища бяха отпуснати през миналата година с постановление на МС малко преди горепосоченото друго отпускане на голяма сума средства през ноември. Кои свлачища са укрепени с тези близо милиард средства – не е ясно, защото такъв документ за отчетност не фигурира. Кога ще се появи договорът на АПИ с „Автомагистрали“ пък отново не се знае. А дотогава ще разчитаме държавните средства да отидат там където трябва, но без много хора да знаят къде всъщност отиват те по документи!

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 2

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 6 ян. 2020 в 17:34

    Далавери, далавери, нямат край в АПИ…

  • Avatar 6 ян. 2020 в 17:28

    И защо трябва да плащаме за нещо, което вече сме платили? Това само в България го има!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!