Пак мръсен въздух в София, шалчетата не помагат

Според докторите шаловете не помагат особено срещу мръсния въздух. © Общество

По информация на пулмолозите предпазните маски и шаловете не предпазват качествено

Днешният петък е поредният ден с гъста мъгла и опасен за здравето въздух в столицата. Според данните на airvisual.com, към момента София е на 15-о място в света по замърсяване на въздуха. Фините прахови частици са над нормата и за жалост медицинските маски и шаловете не помагат особено.

Пулмологът д-р Стефан Сотиров заяви за Общество, че най-добрата превенция срещу мръсния въздух е да не се излиза от вкъщи

Ако все пак нямаме избор и трябва да излезем от дома си, най-добрата защита са онези специализирани плътни маски. Те са по-скъпи и се използват предимно от велосипедистите, но определно са много по-надежни от хирургичните и особено от шаловете. Те в повечето случаи пропускат мръсния въздух“, казва д-р Сотиров.

Жена със специална маска, която предпазва най-адекватно от замърсяване с фини прахови частици

Особено опасна е ситуацията за хората в Перник през последните дни. Припомняме, че те са принудени да дишат серен диоксид. За тяхата безопасност абсолютно важи правилото да не излизат много, много навън.

Жена с хирургична (медицинска) маска

В тази ситуация медицинските маски и шаловете категорично не могат да спасят. Съветът ми е да не се излиза навън и да не се вдишва дълбоко. При по-чувствителните хора серният диоксид може да предизвика спазъм на дихателните пътища и кашлица. Особено опасен е този газ за децата до 5-годишна възраст, както и за хората над 65 години“, обяснява д-р Стефан Сотиров.

Тази сутрин Столичният инспекторат е иницирал извънредни проверки за контрол на битови, транспортни и промишлени източници на замърсяване

Серният диоксид се отделя основно при горене на въглища. Фините прахови частици при горенето на битови отпадъци и при засиления автомобилен трафик. Когато има наличие на безветрие и мъгла, ситуацията става още по-опасна.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!