Парламентът прие окончателно на второ четене национализацията на частните лотарии

Парламентът © Общество

Гласуването бе преди броени минути, като проектозаконът беше добавен като извънредна първа точка в днешното пленарно заседание, преди парламентарния контрол.

Вчера Комисията по бюджет и финанси подкрепи на 2 четене законопроектът на Валери Симеонов, който той самият не можа да обясни в интервю за Общество ОРГ, който предвижда национализация и монопол на държавата в сектор „лотарийни игри“.

Така днес от ранна сутрин депутатите започнаха с гласуването, което в крайна сметка прие предложението с 135 гласа „За“ и 0 „Против“ при 12 „Въздържали се“.

Единственото отхвърлено предложение по темата днес беше на депутатите на БСП, които предложиха пълна забрана за реклама на хазартните игри.

Така частните лотарии имат 3 месеца в които да затворят, след които ще бъде отнет лиценза им (което чисто юридически е не ясно как ще се случи).

Тук може да видите и поправките в законопроекта на Валери Симеонов, които са направени от членове на Комисията по бюджет и финанси.

Гласуването на законопроекта стана факт, въпреки опасенията на редица юристи като конституционният съдия Благовест Пунев, преподавателят по право проф. Огнян Герджиков, както й собственикът на адвокатско дружество, бивш депутат и настоящ евродепутат Радан Кънев, че въпросните промени са противоконституционни и, че България може да загуби доста големи суми след съдебен процес срещу държавата за принципа „правовата държава“.

Ако четем Конституцията на България в Чл. 18., ал.4 е записано:

„(4) Със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества“,

Конституция на България.

Интересното в случая е, че преди встъпването си в длъжност като депутати, бъдещите народни представители се заклеват да спазват Конституцията и законите на страната. И тук обаче по всичко изглежда, че отново за делата на политиците ще платят българските данъкоплатци.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!