Перник на протест заради „режима на водата“ (НА ЖИВО)

Жители на Перник протестират срещу режима на водата © Общество

Перничани излязоха на протест тази сутрин, който продължава и към момента пред сградата на Областната управа.

Протестиращите поискаха оставката на Областния управител Ирена Соколова

Тя от своя страна ги покани за разговор в сградата, но те отказаха, като заявиха, че не искат да разговарят с нея, а искат оставката й.

„Областния управител е принципал на града пред правителството, негов губернатор. Тя не ни е защитила и това си личи!“, заявиха част от протестиращите.

Припомняме, че Перник е на режим на водата, който ограничава гражданите в ползването и от 5 до 10ч. и от 17 до 22ч. Режимът е първи за града от 1993г. насам.

Причините

  1. Източване на води от язовир Студена заради ремонт на стената
  2. Нехайство или корупция

За втората точка можем да кажем, че нехайството е не само в местното ВиК управление, но и в Министерството на околната среда и водите.

Ведомството на Нено Димов е утвърдило едно и също количество вода за индустрията и за домакинствата при пълен язовир на 83,7% през юли, 2018г. и същите количества за индустрията през 2019г., когато водата в язовира е на 24% от максимума му.

От местното ВиК пък посочиха като причина сушавата година, но от НИМХ посочват, че и 2000 и 2013г. са били „по-сухи“, а във язовира е имало драстично повече вода.

Припомняме, че правителството отпусна 2,7 милиона за справяне с проблема, който е или от нехайство или от корупция в горните етажи на властта. Европейският съюз също отпусна 100 млн. лв.

Протестите продължават, а режимът се очаква да продължи до пролетта, когато уж язовирът трябва да се напълни от топящия се сняг. Дали това ще се случи обаче, предстои да разберем.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!