По-малко от 20 дни до старта на тол системата, тя още не е готова

Николай Нанков и Олег Асенов © Общество

Днес бившият шеф на Националното тол управление и настоящ член на Управителния съвет на АПИ – Олег Асенов се срещна с членовете на Българското обединение на шофьорите за да говори по темата.

На срещата стана ясно, че въпреки заложеният на 1 март старт на тол системата, засега не се знае кога реално ще започне издаването на електронните фишове на нарушителите.

„Искам да кажа с голямо удоволствие днес, че автоматичната функция за правоприлагане на тол системата вече е факт. От днес системата е превключена в този режим. Това означава, че в края на деня при фиксирани нарушения в рамките на известен период – около седмица, ще тестваме издаването на електронни фишове и ще информираме обществеността откога започваме тези електронни фишове да ги разпространяваме до нарушителите“,

заяви Асенов, незнаейки кога реално камерите ще започнат да глобяват и кога глобените да очакват фишовете си.

Освен, че не е ясно дали уж включените тол рамки от днес в режим „залавяне на шофьори без винетка“ ще глобяват, официално все още няма яснота и каква ще бъде тарифата на тол системата.

„В момента, в който тарифата мине през Министерския съвет, имаме готовност в тол калкулатура и на маршрутната карта карта да сменим цените“,

каза още Асенов.

Кога обаче в оставащите 19 дни до началото на тол системата тя ще „премине“ през Министерски съвет, кога постановлението ще се обнародва – не е ясно. Иначе ако няма изненади, въпросните тарифи, които ще постанови Министерски съвет би трябвало да са тези, които държавата договори в последната си среща с превозвачите.

Не е ясно и кога ще бъдат монтирани обозначенията на тол участъците с пътни знаци:

„Знаците са налични, произведени са. Самият знак е приет със съответен нормативен документ, така че всички тол сегменти ще бъдат обозначени съвсем правилно“,

обяви Асенов.

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков обаче заяви, че според него оставащото време до крайния срок за пускането на тол системата в експлатация няма да стигне на АПИ за оправянето на всички тези неща.

„Мисля, че времето няма да им стигне до 1 март, освен ако не ни изненадат. Нашето лично притеснение е цената на въпросните бордови устройства. Някъде се говори, че тя ще е между 150 и 300 лева. Не сме видели и как се работи с бордовите устройства и GPS-ите и нямаме представа как се работи с тях. За да не започваме със санкциите, а просто системата да заработи, не бива превозвачите да бъдат по някакъв начин ощетени, защото някой не е внесъл яснота“,

обяви Радков.

За въпросните бордови устройства екипът ни не веднъж Ви е информирал, че вероятно ще се продават на монополистичеси принципи – от едната близка до изграждащата тол система у нас фирма (Капш).

Освен това допреди по-малко от месец от АПИ все още инсталираха нови т.нар. „портални рамки“ на различни маршрути в страната, въпреки, че още през миналата година беше обявено, че всички те са инсталирани и работят.

В края на 2019-та година, Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви на последният Министерски съвет, че тол системата ще е готова още в началото на януари и може „да се пуска“. Поради същата некомпетентност превозвачите поискаха оставката й, а освен това и намаляне на тарифите и обхвата на системата. След среща с премиера постигнати бяха последните две неща, а за първото въпросните забравиха.

Отново в края на 2019-та година проф. Олег Асенов заяви, че нашата тол система ще бъде една от най-икономичните в Европа, като ще използва около 15% от приходите си за издържката си, а за сравнение само през 2019-та година на Националното тол управление бяха отпуснати над 200 милиона лева, които не са свързани с платените договорени суми с фирмата изпълнител на изграждането й.

В същия период сметките на професор Асенов не излизнаха и в телевизионен репортаж, след като той изчисли в ефира на бТВ, че загубите от нестартиралата тол система на ден у нас са около „2 хиляди, 20 хиляди на ден… 2 милиона… Да, толкова“.

Скандална сметка в ефира на bTV направи шефът на Тол системата

Скандална сметка в ефира на #bTV направи шефът на #Тол системата.Във видеото проф. Олег Асенов от #АПИ прави сметка с помощ от журналист на #бТВ: Колко губи на ден държавата от #неготовата все още #тол система?Невежество или липса на експертност е предположението му тръгващо от 2 хил. лв. и заключащо равнодушното:“2 милиона лева на ден… Да, толкова!“. Показателно е отношението на шефа на #Тол управлението към държавния бюджет, което поставя въпроса, а колко ще събира държавата от #Тол ситемата – 70 хил. лв. или 700 милиона на година?#тол_калкулатор #професор_без_име #това_го_знае_всяко_хлапе

Posted by Obshtestvo on Tuesday, 19 November 2019

Припомняме и, че преди миналогодишното пускане на тол системата, почти до последно от АПИ твърдяха, че ще тя ще може да се пусне в режим „експлатация“. Дали и този път ще е така – предстои да разберем.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!