Обединени патриоти внесоха в НС искане за отлагане на Закона за социалните услуги
Общество ОРГ

Обединени патриоти внесоха в НС искане за отлагане на Закона за социалните услуги

Внесеният ЗИД на ЗСУ цели отлагане на влизането в сила на спорния закон с 6 месеца

“Това е необходимо да се направи, за да се постигне достатъчно отворена дискусия, която да достигне до нужните промени в текстовете, които внасят смут в обществото”, заявиха от “Войводите”.

Такова е и едно от очакванията, които съпредседателят на ОП и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов посочи като водещо относно работата на новия социален министър Деница Сачева.

Законът за социалните услуги е изготвен и внесен в парламента от Министерски съвет под ръководството на МТСП и предизвика остри реакции сред родителите. Част от спорните текстове са относно правомощията на НПО-тата, целта и философията на термина „социална услуга“, размера на правомощията на частните предприемачи, предлагащи социални услуги, ролята на неправителствения сектор и държавата по отношение на възпитанието и отглеждането на децата, ролята на семейството, механизмите и контролът при извеждане на „деца в риск“ и т.н.

Опасенията на организациите на родителите, които направиха поредица разговори с ОП по темата, са, че спряната Стратегия за детето, която първа като документ предизвика остри реакции, реално се внедрява чрез ЗСУ и чрез него в други два водещи по отношение грижата за детето и семейството нормативни документи – Закон за закрила на детето и Семейния кодекс.

“Законът за изменение и допълнение на ЗСУ е предложен от ВМРО и е подписан от всички народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“. За нас това е правилният механизъм за разглеждане на проблемните текстове – чрез предизвикване на обществен диалог и постигане на високо експертно ниво, което да направи изводите какви промени са необходими, за да се постигне нужният баланс между обществен интерес и запазване в цялост на традициите и семейните ценности, характерни за нашето общество”, пишат още от партията на “Войводите”.

Ето и мотивите на ОП за исканото отлагане на ЗСУ, внесени в деловодството на Народното събрание:

Законопроектът цели отлагането на действието на Закона за социалните услуги, тъй като в обществото нараснаха противоречиви мнения и необходимост от прецизиране на някой от текстовете. Законът в настоящия вариант дава възможност за тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности и представите за функционирането и смисъла на семейството като основна единица на обществото.

Семейството като съвкупност от майка, баща и техните деца, както и неговото функциониране по осигуряването на здрава среда за отглеждане, възпитание и образование на децата трябва да е водещо при формулирането и прилагането на всички закони в Република България. Законът за социалните услуги и промените, които той налага в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс, поставят основателни въпроси именно свързани с устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата. Ето защо този допълнителен период е нужен, за да може на всички въпроси, които са възникнали, да се даде решение и отговор. С предлаганото изменение се цели да се даде възможност на всички, които ще попаднат в обхвата на закона да изразят мнението си и да се постигне желаният резултат.

Към момента парламентът излезе oт кратка почивка и ще продължи да заседава до 20ч.(доколкото депутатите гласуваха удължение на работното си време).

Очаквайте още подробности!

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Менда Стоянова определи бюджета като пица с пармезан и кашкавал, БСП предлагат “бюджет на развитието”

“Пицата остава. През годините към нея сме добавили пармезан, а сега към…

ВСС прие оставката на Цацаров. Гешев става главен прокурор до дни

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на вече бившия главен прокурор –…

Деница Сачева наследява Бисер Петков

Настоящият зам.- министър на образованието и науката ще бъде новият социален министър…

Депутатите приеха драстични промени в новия Закон за туризма

Продуктово зониране и увеличени правомощия на Министъра на туризма са част от…

Дават 102,7 милиона за справяне със”сухия режим” в Перник от ЕС и националния бюджет

Правителството на България и ЕС ще отпуснат 2,7 милиона лева за справяне…

Световната анти-допингова комисия отстрани Русия за 4 години от всички състезания

На днешния си съвет световната анти-допингова агенция реши да извади Русия за…

Мощно земетресение в Албания: 150 ранени и 6 загинали засега (ОБНОВЕНА)

Силен трус с магнитуд 6,4 разтърси Албания рано тази сутрин в 5ч.…

Опасно високо ниво на финни прахови частици в София днес, oт СО отричат

Днешният ден започва с опасно високи нива на финни прахови частици в…