Последен решаващ ден за Брекзит, ЕС и Борис Джонсън постигнаха сделка (ОБНОВЕНА)

© Общество

Борис Джонсън: Постигнахме ново споразумение по Брекзит

Мишел Барние: Днешното споразумение е „Балансирано“

Това са само част от коментарите преди броени минути, идващи от Брюксел преди срещата на Европейския съвет. Oчаква се постигнатото спорзумение да бъде гласувано в събота от Британския парламент.

Предистория

Брекзит никога не е бил толкова близо.  Това е заключението на много от английските медии днес, в решаващия ден за Брекзит.

Вчера, в предпоследния такъв лидерите на ЕС и Великобритания (главният преговарящ Мишел Барние, председателят на ЕК – Жан Клод Юнкер и министър председателят на Великобритания –  Борис Джонсън) се разбраха по всички въпроси за Брекзит, освен този с границата на Северна Ирландия.

Борис Джонсън

Kритичната точка за Брекзит е днес и изглежда преговорите ще бъдат доста трудни главно заради Демократическата юнионистка партия (DUP), които заявиха, че „не могат да подкрепят“ настоящите предложения.

По всичко изглежда, че дори и да постигне споразумение с ЕС днес, Джонсън отново има проблеми най-вече вътре в страната си и по-конкретно от DUP, които подкрепиха консерваторите.

Лидерът на партията Арлин Фостър и заместник-лидерът й Найджъл Додс пуснаха изявление тази сутрин. Те заявиха, че са в „текущи дискусии с правителството“ и шанс да подкрепят сделката все пак има.

 

„Докато нещата стоят така както стоят в момента, ние не можем да подкрепим това, което се предлага по въпросите за границата на Северна Ирландия и относно ДДС подробностите.“

„Ще продължим да работим с правителството, за да се опитаме да постигнем разумна сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство.“

Редакторът на Би Би Си за Европа Катя Адлер каза, че отговорът на ЕС е, че отказът на DUP да подкрепи плана е проблем за Обединеното кралство, а не за ЕС. Тя добавя и, че това е „смущаващо“ за г-н Джонсън и „неудобно за Обединеното кралство“.

Въпреки това снощи Джонсън се прибра в родината си за да говори с всички, които са против, а днес се върна за срещата на върха в ЕС / Eвропейския съвет, където ще участва и премиерът на България – Бойко Борисов.

Не 10 казва, че няма планове премиерът да се срещне с DUP в четвъртък.

По-късно той ще пътува до Брюксел за кратка среща на върха на ЕС, докато усилията продължават да печелят подкрепа за предложената му сделка за Brexit от депутатите у дома.

Kaкво включват последните предложения?

Разглежданият вариант за сделка в Брекзит  включва постоянно съгласие на Великобритания за всякакви специални договорености за Северна Ирландия и нейната граница с Обединеното кралство.

Споразуменията могат да бъдат одобрени с обикновено мнозинство в Британския парламент. Про-европейските партии обаче имат тясно такова.

Предложената сделка за Brexit ще включва Северна Ирландия да се третира по различен начин спрямо останалата част от Обединеното кралство.

Той ще продължи да следва правилата на ЕС относно безопасността на храните и стандартите на продуктите.

DUP вече прие, че Северна Ирландия ще трябва да се приведе в съответствие с някои правила на ЕС, за да се избегне твърда граница. Северна Ирландия също ще напусне митническия съюз на ЕС.

Но митническите процедури на ЕС все още ще се прилагат за стоки, идващи в Северна Ирландия от Великобритания, за да се избегнат проверките на границата.

Обединеното кралство ще трябва да одобри тези споразумения за постоянно.

Одобрението включва пряко мнозинство, което ще запази специалните договорености в продължение на четири години.

Алтернативно, ако споразуменията бъдат одобрени от мнозинство националисти и мажоритарни синдикалисти, те ще останат в сила за осем години.

Това би стимулирало консенсус между общността и Великобритания, но не е ясно дали това ще бъде достатъчно за DUP да подкрепи сделката.

Ако Асамблеята в Северна Ирландия гласува за прекратяване на договореностите, ще има двугодишен срок на предизвестие, по време на който Обединеното кралство и ЕС ще трябва да договорят начини за защита на мирния процес и избягване на твърда граница.

Няма обратно положение, в случай че двете страни не могат да намерят решение.

Ако не се проведе гласуване и в ЕС, и във Великобритания – по избор или защото събранието на Европейския парламент или на Великобританския парламент не заседава – тогава няма да има промяна и договореностите между двете страни ще продължат.

ЕС вярва, че замества обратната спирка – която би продължила „освен ако и докато“ не бъде намерена алтернатива – с договорености, които са устойчиви във времето и са демократично подкрепени, както поиска Великобритания.

Обобщено предложенията на Джонсън към Юнкер за сделка зависят главно от собствените му депутати и „груб“, нещо, което се оказа неудобно и за бившия премиер на Великобритания – Тереза Мей.

Въпреки това, плановете му биха накарали Северна Ирландия да се третира по-различно от останалата част от Обединеното кралство – нещо за което DUP има големи притеснения.

DUP също поиска уверения около т. нар. „Механизъм за съгласие“, идеята на който е да дава редовни съобщения на общностите в Северна Ирландия за всичко, което влиза в сила. Така на практика механизмът позволява на Северна Ирландия да одобри или отхвърли плановете за граница.

Какво ще се удобри и случи днес – четете по-късно в Общество!

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!