Правителството е изхарчило около 6 милиарда лева през декември

© Общество
Икономистът Красен Станчев коментира анализ на Института за пазарна икономика.

Това стана ясно от бюлетина на финансовото министерство.

Като за начало в бюлетина се посочва, че правителството е приключило годината с дефицит от 1.148,3 млрд. лв.

Въпреки, че излишъкът в хазната през ноември е 1.3 млрд. лв., то разходи от 6 милиарда през декември, които са направени от правителството дават горния дефицит, въпреки, че в края на годината ръстът на икономиката е бил по-значителен, отчита бюлетина на МФ.

Въпросните 6 милиарда разходи са за общини, министерства, университети, болници, изплащане на земеделски субсидии (над 1 милиард лева) и довършването на магистрала „Хемус“, за което на държавното дружество „Автомагистрали“ бяха предоставени 1.3 млрд. лв., а към тях не влиза авансовото плащане на закупените американски изтребители, което бе направено по-рано през годината.

Относно приходите, те са с 11% повече спрямо миналата година, като отново основно перо в икономиката и ръста на приходи в страната са приходите от ДДС, като само от него (за което е и на първо място) в хазната са влезли 10,1 милиарда лева (с 10% повече от миналата година). Втори по размер е данъкът върху дохода на работещите, следван от корпоративния данък, които също се увеличават с по 9-10% спрямо 2018г, като първия носи 4 милиарда, а втория 2,7 милиарда лева.

Фискалният резерв на страната е спаднал на 8,8 милиарда лева от 12 милиарда заради плащането на американските изтребители (за 2,2 милиарда лева).

През януари 2020г. излишъкът в бюджета към момента е 841 млн. лева. Направените разходи през януари тази година обаче са с 200 милиона повече от през 2019-та. Колкото и излишък да има в края на годината страната възоснова на „големият двигател“ на нашата икономика – данъците, то несъмнено той ще бъде „оползотворен“ бързо и подобаващо.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!