Председателят на партията "извоювала" машинното гласуване: Тази победа е на всички българи

ПП "МИР" © Общество

Днес премиерът Борисов обяви, че оттук нататък изборите в страната ще се провеждат чрез машинно гласуване. Темата многократно беше повдигана в медийното, публичното и политическото пространство, но до последно от ГЕРБ бяха категорично против идеята за машинно гласуване. Освен всичко в последните месеци темата се позабрави и никой почти не я повдигаше след местните избори, преди които от ГЕРБ последно промениха изборния кодекс.

От 12 дни обаче една нова и малка наглед партия, създадена от група млади хора застана пред Министерски съвет и започна да събира подписи в подкрепа на исканията им за машинно гласуване на следващите избори. Става дума за ПП „МИР“, чийто председател е бившият общински съветник Симеон Славчев.

Той отговори на въпросите на екипа на Общество ОРГ, малко след като разбра за победата на една от първите инициативи на партията му.

Здравейте, нещата изглеждат като „бърза победа“ за Вашата партия? Какво искате да кажете след като разбрахте за решението на Министерски съвет и премиера Борисов, по темата с машинното гласуване поради която сте пред Министерски съвет от доста време?

– Първо искам да кажа, че това не е победа само на ПП „Мир“, но и на всички български граждани, които се обединиха и застанаха зад провеждането на честни избори в България, което у нас може да стане само с машинно гласуване, а това е доказано. На второ място сега ще следим стриктно процеса по провеждането на самата обществена поръчка и въобще всички процедури по процеса, които трябва да се случат, защото има достатъчно технологично време. Ако Министерски съвет и ЦИК си свършат работата, още на следващите парламентарни избори през следващата година ще гласуваме изцяло машинно. Не както беше на последните европейски избори и с хартия и с машини, а изцяло машинно.

Утре правим една много важна конференция в БТА в 10ч., в която са поканени най-добрите експерти в България. Поканени са и всички парламентарлно представени партии, които застават зад машинното гласуване. Ще покажем как се гласува с машина, както и ще говорим експертно за най-правилните стъпки за реализацията на това нещо.

Победа!!!Преди минути Министерски съвет взе решение незабавно да се въведе машинното гласуване!Благодаря на всички,…

Posted by Симеон Славчев on Wednesday, 12 February 2020

Съгласни ли сте с многото опасения на премиера за хакерски атаки, къде ще се съхраняват машините, как ще могат да се въведат в тях всички преференции и т.н.?

– Поканили сме официално министър-председателя Бойко Борисов утре. Официално сме входирали такава покана в Министерски съвет с отворено писмо. ПП „МИР“ стои вече 12-ти ден пред Министерски съвет с машина. Та, поканихме го да гласува и да види нагледно как става машинното гласуване.

Затова трябва да кажем ясно няколко неща. Машината не е свързана с интернет, така че хакерски атаки няма как да има. В по-голямата част от случаите машините могат да не бъдат свързани дори и с ток, те могат да бъдат изцяло на батерии, тоест дори и риска от токов удар или токова атака също е избегнат. Ако искат утре могат да заповядат целия Министерски съвет и да видят нагледно, че тези неща няма как да се случат.

Машината ще бъде изложена, ще гласуваме с нея и тези неща ще се видят. Много е лесно дори и с преференциите. Всеки който се докосне до машината може да види, че до 30-40 секунди може да се гласува съвсем спокойно, в това число и с преференциалния вот. Изключително лесно, дори много по-лесно отколкото хартиените бюлетини, които се разгъват като чаршафи и човек трудно се ориентира.

Ще могат ли по някакъв друг начин, ако решат управляващите да манипулират въпросните машини? Да речем да се манипулира паметта или нещо подобно?

– Категорично не. Затова казвам, че това е победа на всички български граждани. Тези машини не могат да бъдат манипулирани. Има съмнения, ако машините са свързани с интернет за електронно гласуване на какъв сървър ще се пазят нещата, кой ще го следи и т.н. Но тук говорим изцяло за машини, които не са свързани с интернет и нямаме електронно гласуване. Имаме 2-на и дори 3-на контрола. Накрая на изборния ден машината вади протокола автоматично. Успоредно с това се преброяват абсолютно всички бюлетини, прави се контролата.

Значи броенето на гласовете в изборния вот вече ще се случва много по-лесно?

– Буквално излизат на секундата. До половин час с проверките и т.н. в цялата държава ще се знае какъв е изборния резултат. И никой няма да може да поправи протоколите, защото на последните местни избори бяхме свидетели на точно това. Докато стигнат протоколите от ЦИК до зала Арена Армеец за броене бяха подменени, пренаписани и това е официална статистика на говорителя на ЦИК, който каза, че 90% от протоколите в София са сбъркани.

Тук имаме трифакторна проверка. Веднъж протокола, който изкарва накрая на изборния ден машината. Втори път бюлетините, които всеки един от нас е пуснал в урната, които са излезли от машината и трети път паметта на самата машина. Тоест, абсолютно по никакъв начин не може да се манипулира това нещо.

Тоест, съмненията засега остават само там, да не би управляващите да искат да вземат модел машини на които се гласува електронно в интернет, които да пазят информацията в неизвестни сървъри?

– Затова казвам, че от ПП „Мир“ ще следим стриктно какво се случва с процедурата по закупуването на въпросните машини и ще информираме чрез Вас медиите какво се случва там. Хубаво е тези детайли да се изчистят преди пускането на обществената поръчка.

Във времето което прекарахте пред Министерски съвет – колко подписи събрахте в подкрепа на исканията Ви и на какво се дължи „бързата победа“, която постигнахте? В последно време знаем, че темата доста утихна и нямаше особени дебати от други страни по нея.

– На 1 февруари започнахме всекидневните протести пред Министерски съвет. Събрахме повече от 2000 физически подписа. В интернет петицията понеже я стартирахме преди 3-4 дни има малко над 1000. Иначе управляващите опитаха да ни „плъзнат“, както всички останали с десетките скандали и теми, и това да се размие, само че ние обявихме, че оставаме докато не се изпълнят исканията ни. Този път не им се получи.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!