Премиерът на Етиопия взе Нобеловата награда за мир (ВИДЕО)

© Общество

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2019 г. е премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али. Нобеловият комитет му присъди отличието заради „усилията му за постигането на мир и международното сътрудничество„. Той стана 100-тният носител на приза.

Не е Грета Тунберг

16-годишната шведската активистка, която разбуни духовоете и си навлече гнева на доста световни политици и не само на тях се размина с наградата. Въпреки че букмейкърите залагаха най-много на нея, Грета все пак не спечели.

Това се дължи най-вече на факта, че въпреки безспорно добрият пример, който дава, тийнейджърката често е прекалено радикална в изказа си, твърдят експерти.

Кой е Абий Ахмед Али?

Премиерът на Етиопия има основен принос за прекратяването на военния конфликт със съседната Еритрея. Благодарение на неговите усилия вече е постигната сравнителна стабилност в региона на Източна и Североизточна Африка.

Етиопският премиер Абий Ахмед Али получава тази година Нобеловата награда за мир за своите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и особено за решителната си инициатива за решаване на граничния конфликт със съседна Еритрея„, отбелязаха от Нобеловия комитет.

Освен, че е една от най-престижните и значими в света, Нобеловата награда за мир се равнява и на 9 милиона шведски крони (близо 1 милион щатски долара). Тя ще бъде връчена в столицата на Норвегия Осло на 10 декември. Тогава се отбелязва годишнината от кончината на шведския индустриалец Алфред Нобел, основал наградите, които се връчват в Стокхолм и Осло.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!