Превозвачите недоволни от новия проект за „Бонус-малус“

Представиха за обществено обсъждане новата система "Бонус-малус", превозвачите са недоволни заради поскъпванията. © Общество

Застраховката „Гражданска отговорност“ може да поскъпне до 4 пъти

Това предвижда новият законопроект на Комисията за финансов надзор (КФН), който беше представен на обществено обсъждане.

Представителите на превозвачите не са съгласни

Те предложиха оскъпяването на застраховката „Гражданска отговорност“ да не зависи от нарушенията на пътя, а само от виновно причинените катастрофи.

В проекта се предлага малус точки, които ще оскъпяват застраховката, да се трупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5) в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места.

За неправилно изпреварване (4 точки). За опасни маневри (5 точки). Отнемане на предимство (5 точки). По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 точки). Тези, които са без книжка (5 точки).

Председателят на Българско обединение на шофьорите Христо Радков коментира, че само при 2 превишения на скоростта в града с над 50 км/ч сумата вече скача с 1680 лева.

При положение, че семейство има два автомобила и един от шофиращите превиши скоростта в рамките на година с между 21 и 30 км/ч извън населено място. А през следващата година гражданската отговорност ще поскъпне със 140 лева„, заяви Радков.

Бяха дадени и примери за фирма с 5 автомобила и транспортна компания с 10 влекача

В този вариант гражданската отговорност за всички превозни средства би скочила с 324 и 9750 лв. Дори само при едно превишаване на скоростта с между 21 и 30 км/ч.

Всички приемаме за нормално, че не може за едно провинение да се налагат няколко санкции“, каза председателят на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка Йонко Иванов.

Според председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова има опасност да се увеличи и корупцията.

Корупцията на пътя със сигурност ще се увеличи. Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозни суми, за да не ви напише пътният полицай акт„, аргументира се тя.

Участниците в обсъждането обявиха, че ще внесат предложение в Комисията за финансов надзор (КФН) бонусите и малусите да са като в повечето европейски страни. Тоест – повече скали за бонус и по-малко за малус. И най-важното – оскъпяването да бъде е обвързано само с произшествията.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!