Причините поради които фалира веригата „Лафка“

Лафка © Общество

След като точно преди 4 дни екипът ни първи в българското медийно пространство Ви информира за това, че веригата търговски обекти „Лафка“, близки до депутата на ДПС Делян Пеевски се готви за фалит, днес вече той „удари“ на вратата. Новата седмица започна с множество затворени магазини в иначе по принцип работното време на веригата.

В статията ще видите генезиът на фалита на „Лафка“, както и състоянието на бизнеса на Пеевски към момента.

Има ли пари в „БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ“ ?

В началото на 2019г. дружеството затвори фабриката си за цигари в Благоевград, а по-рано направи същото и със софийската. Освен, че остави хиляди без работа, в същия момент „Булгартабак“ продаде марките си цигари и дистрибутурското студио  „Експрес логистика и дистрибуция“, което ги доставяше на British American Tobacco, тоест предаден е целия пазар. Продадени бяха и множество имоти и терени собственост на холдинга.

Мажоритарните дялове, които обединението от компании притежаваше в „Техномаркет“ и в „Юрий Гагарин“ (компания със завод за филтри и гилзи в Пловдив) бяха прехвърлени на същите тези „близки до Пеевски“ лица, които само ги менажираха до момента. Сделката беше факт чисто формално, за да може Българската банка за развитие да финансира бизнеса им поотделно, но за това след малко. Към момента освен „Табак Маркет АД“, холдинга притежава и компаниите „ПЛЕВЕН – БУЛГАРТАБАК ЕАД“ и „БТХ Инвест ЕООД“.

Така с въпросните по-горе действия може да се предположи, че „разкостването“ на „Булгартабак“ е към своя край. В списъка на депутата Пеевски това ще е поредната „оглозгана компания“. За всичко това сочи и продажбата на 6% акции в „Булгартабак-Холдинг“, които притежаваше фалиралата КТБ и синдиците на която продадоха през миналата година за едва 2 милиона лева. За капак на всичко по публикуваните отчети на холдинга на Пеевски към 2018г., става ясно, че той дължи 222 милиона лева под формата на кредити към различни банки. Именно това налага горния ход дружеството да се „обезкости“ и множество от компаниите за които към момента не се търси фалит да се премахнат от него, за да може да получават други кредити. „Лафка“ обаче остава – защо ли?

Финансирането към момента

През миналата година Ви информирахме, че Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала 150 млн. лв. кредити за 2019г. на фирми на Румен Гайтански – Вълка.

Най-големият ползвател на кредитите й обаче са холдингите и дружествата близки до депутата Делян Пеевски. Към момента отпуснатите кредити от ББР на близки до депутата от ДПС фирми са за над 250 милиона лева.

Правилото тук е да не се отпуска на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от капитала на банката, поради факта, че ако въпросното юридическо лице фалира, то във финансовата институция ще настъпи трус.

Именно затова обаче както по-горе споменахме, Пеевски отцепва всички свои компании от „Булгартабак – Холдинг“, където е и Лафка, за да могат те да получат още кредити, а дружеството което се „обезкостява“ си остава с тези, които явно „ще потънат“. Точно поради същия факт „Техномаркет България“ получава кредит от още 100 милиона лева от банката през миналата година.

Отново споменаваме затворените фабрики на „Булгартабак-Холдинг“ в Благоевград и София в края на 2018г. и началото на 2019г., когато същите имаха задължения към ББР съответно 126,5 милиона за благоевградското дружество и малко над 22 милиона за софийското.

Oсвен кредитите на ББР обаче, към момента основния източник на финансиране на „Лафка“ беше продажбата на артикули и сътрудничеството с „Националната лотария“. Работници в повечето обекти на „Лафка“ в страната споделят пред медиите, че въпросните артикули са били „50 на сто от оборота към момента“. Откакто през тази седмица промените в Закона за хазарта внесени от Валери Симеонов бяха обнародвани в „Държавен вестник“ и вече са „в сила“, то оборота на „Лафка“ е спаднал много драстично, разказват служителите, което прави състоянието на компанията с още по-ясен път.

Кой още липсва?

В цялата „схема“ липсват естествено много компании, но ние ще обърнем внимание на компанията. „Разпространение на печата АД“, която беше изкарана от „Булгартабак“ и според търговския регистър е представлявана от Цветан Нейчев, който в управата на „Булгарбатак-Холдинг“ по същия начин, както мениджърите и на „Техномаркет“ станаха представители и собственици на дружеството след „разделението“ с холдинга (виж по-горе защо).

На 23.10.2019г. на редовно свое заседание Министерски съвет решава, че държавната компания „Български пощи“ вече ще разпространява и продава печатни издания, в това число вестници и списания, на територията на страната. Мотивите на тази идея бяха държавното дружество без монопол да измести основния играч „в схемата“, а именно Разпространение на печата АД“, като щеше да се даде правото на медиите да решат кой да ги разпространява.

Знаейки обаче, че повечето от печатните медии са свързани отново с печатници и с управлението на близки до депутата от ДПС фирми, това нямаше да се промени кой знае колко. Именно поради това отново източници на екипа ни сочат, че „Български пощи“ е пред дилема дали да не даде договор за подизпълнител на същата близка до Пеевски компания, която отново да разпространява изданията. Тоест, фиктивно медиите ще имат избор между държавно и недържавно разнасяне на продуктите им, но от една и съща фирма? Именно „Лафка“ пък е едно от основните места на които въпросните издания пристигат, за което и досега се поддържаше като финална точка на дистрибуторската мрежа.

„Последният коз“ преди фалита

Тъй като в новия Закон за хазарта при т.1., ал.9 е записано, че:

„(9) Забранява се разпространението на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в удостоверението по чл. 34 и не са обозначени за съответните игри“,

а авторът му Валери Симеонов заявяваше, че билети на тотото няма да се продават извън тото пунктовете, Пеевски изчаква дали неговите обекти ще бъдат регистрирани като въпросни пунктове по чл. 34.

Така въпреки, че държавата в лицето на Симеонов и премиера Борисов гарантираха, че „никой няма да се меси“ в този бизнес, и, че никой няма да се облагодетелства Пеевски може да сключи по-апетитен договор с държавното тото, от този, който е имал с „Национална лотария“ и съответно това да е един от многото мотиви на „ударната група“ за съответната атака на тази сфера у нас.

Това обаче не е сигурно, и ако не се случи до дни, то „Лафка“ официално ще обяви фалит.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!