Прилики и разлики в програмите на кандидатите за кмет на София

© Общество

Според социолозите четирима от кандидатите за кмет на София имат най-голям шанс да спечелят. Това са Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Борис Бонев (организация „Спаси София“), Мая Манолова (независим кандидат, но подкрепена от „БСП за България“) и Борислав Игнатов („Демократична България“).

Какви са техните прилики и разлики в предизборните обещания?

Всъщност, предизборните програми на четиримата доста си приличат.

Независимият кандидат Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“ представи първи програмата си – още на 23 юли. Кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов беше втори през август. Мая Манолова, която като независима има подкрепата на БСП и други партии, и сегашният кмет Йорданка Фандъкова отГЕРБ предпочетоха да представят програмите си през септември.

Идеите на кандидатите:

И четиримата обещават по-строг контрол върху харченето на средства и при обществените поръчки

Кой да чисти столицата?

През август началото на процедурата на една поръчка – за избор на фирми за почистването на града в следващите години за 430 милиона лева, предизвика остра реакция у кандидатите. Защо най-скъпата обществена поръчка не се предостави на следващия управленски екип на общината, обърнаха се те към Фандъкова.

Тя обясни, че процедурата е тромава, а някои договори за чистене изтичат през пролетта на 2020 г. и не може градът да изпадне в хаос с отпадъците. А и следващият общински съвет щял реално да избере фирмата-изпълнител, успокои опонентите си тя. Разбира се, кандидатите за чистенето на София са „дежурните играчи“ в този бизнес, сред които и Румен Гайтански-Вълка.

На 23 и 24 октомври, само няколко дни преди изборите, ще се отворят офертите и на още две обществени поръчки на Столичната община на обща стойност 80 милиона лева – за купуване на електробуси и за зарядни устройства

Мая Манолова обяви, че това се прави, за да няма време да се развихри скандал, защото било напълно ясно кой ще спечели едната.

Какво се предлага за прозрачност на обществените поръчки?

Борис Бонев обещава да изготви черен списък на фирми, които многократно не изпълняват своите задължения да строят или ремонтират качествено и в срок. Те няма да могат да кандидатстват за следващи поръчки на общината.

За да се реши този системен проблем, неговата гражданска организация „Спаси София“ ще инициира промени в Закона за обществените поръчки и ще изисква стриктно прилагане на директивите на ЕС.

Според Бонев трябва да се приложат мерки за спиране на софийския феномен „ремонт на ремонта„.

Арх. Борислав Игнатов се ангажира да наложи публикуване на документите, чрез които се определят прогнозните стойности на обществените поръчки. Сега често пъти те са изкуствено завишени спрямо реалните пазарни цени и така още в заданието се залага източването на общински средства.

Той обещава да прекрати и практиката на възлагане на обществени поръчки за инженеринг (фирмата-изпълнител сама да си поръчва проекта за строеж или ремонт).

Мая Манолова залага на дигитализацията да се постигне пълна прозрачност на всички етапи от процедурата на всяка обществена поръчка. Тя казва, че ще внедри т.нар. блокчейн платформи.

Там всеки заинтересован ще може да следи данните, участниците и промените в хода на избора и на изпълнението на поръчката. Харченето на общински пари да бъде публично и прозрачно, обещава тя чрез пълна дигитализация на общинските услуги.

Йорданка Фандъкова предлага подобен подход – обществените поръчки да се провеждат по електронен път чрез единна електронна платформа. Тя сочи и конкретна дата за начало на това – 1 ноември 2019 г.

Иначе, и четиримата кандидат-кметове обещават повече зелени площи, места за всички деца в ясли и детски градини, по-малко застрояване, изграждане на велоалеи и чистота на въздуха.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!