Прокуратурата сезира МВнР за руски шпионин – дипломат, който взел информация за НАТО и ЕС от наши граждани

© Общество

Днес от прокуратурата обявиха, че са сезирали ДАНС за действията на руски гражданин с дипломатически имунитет, който е извършвал шпионска дейност.

След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите
в сигнала са потвърдени изцяло.

Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

От външното ни министерство потвърдиха за сезирането от страна на прокуратурата в петък и обявиха, че според информация на ведомството въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.

Припомняме, че това са вторите обвинения в шпионаж след като през миналия месец това беше направено срещу създадетелите на руското движение „Русофили“.

През септември в телевизионно интервю бившият външен министър на България в кабинета на НДСВ Соломон Паси беше изброил 68 руски шпиони в посолството в София. България се въздържа да гони руски дипломати след случая „Скрипал“, а наскоро „Ню Йорк таймс“ направи връзка между този случай и отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев.

Преди месец също така Соломон Паси, който беше бивш външен министър на България по времето на НДСВ заяви, че той лично разполага с информация за 68 руски шпиони в руското посолство. И тогава България не предприе мерки за гоненето на руски дипломати. По-рано пък със същото вещество с което беше отровен Сергей Скрипал беше отровен и оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев.

 

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!