Прокурорската колегия все по-доволна от Иван Гешев

© Общество

Прокурорската колегия на ВСС единодушно премина през последната формална стъпка от процедурата по избор на нов главен прокурор. Прокурорите единодушно предложиха за поста единствено Иван Гешев.

Под председателството на настоящия ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров колегията реши с 11 гласа „за“ от 11 гласували заместникът му Гешев да бъде допуснат до изслушване на 24 октомври пред Пленума на съвета

След това ще се проведе гласуването на номинацията. Иван Гешев се нуждае от най-малко 17 гласа, за да наследи Сотир Цацаров.

Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги„, докладва председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Даниела Машева.

Липсват данни, които да поставят под съмнение нравствените качества на кандидата, неговата квалификация и опит„, заяви председателят на етичната комисия Георги Кузманов.

В края на днешното заседание главният прокурор Сотир Цацаров докладва изпратеното от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов писмо.

Чрез писмото Лозан Панов иска „конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове“

Днешната последна и формална стъпка за избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев идва на фона на разделението на обществото и продължаващите протести срещу кандидатурата му.

Общество ОРГ

 

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!