Промени в закона окончателно регламентират движението на тротинетки

Промени в закона регламентират движението с тротинетки. © Общество

След поредните промени в Закона за автомобилните превози най-накрая се регламентира движението с тротинетки по българските пътища.

Липсата на ясни правила при използването на тротинетки е предпоставка за настъпването на пътнотранспортни произшествия

Пролетта скоро ще дойде и пътищата отново ще се напълнят с все по-модерните и ставащи масови електрически тротинетки. Което е нещо чудесно само по себе си. Проблемът е липсата на правила. Именно тези липси застрашават живота и здравето на уязвимите участници в движението. С новите предложения се цели преодоляване на тази празнота, казват от МВР.

Предложенията

Припомняме, че през есента на 2019 г. МВР предложи водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни елементи и да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 километра в час. Освен това водачите не превишават максимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години и да притежават поне една от категориите в закона за движение по пътищата. Сред предложенията е също въвеждане на регистрация за по-големите тротинетки.

Как е в Европа?

Регламентирането на електрическите тротинетки по пътищата е проблем в целия Европейски съюз. Брюксел в момента предприема действия по събиране на информация от държавите членки, която да послужи за анализ и подготовка на нов законодателен акт.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!