Радев пропусна да сезира Конституционния съд и одобри измененията в Закона за хазарта

Румен Радев © Общество

С подписания днес указ за обнародване на предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, президента Румен Радев подкрепи лидера на НФСБ и не сезира Конституционния съд за спорните текстове в него, въпреки, че те противоречат с чл. 18, ал.4 от Конституцията.

Така след горепосочените уточнения става ясно, че промените в Закона за хазарта ще бъдат обнародвани в Държавен вестник следващия вторник. Това ще стане въпреки, че в Конституцията на България ясно е записано, че:

Със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.“, Чл. 19., ал. 4 от Конституцията на България.

И въпреки опасенията на редица юристи като конституционният съдия Благовест Пунев, преподавателят по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Огнян Герджиков, както й собственикът на адвокатско дружество, бивш депутат и настоящ евродепутат Радан Кънев, че въпросните промени са противоконституционни и, че България може да загуби доста големи суми след съдебен процес срещу държавата за нарушаване на принципа за „правовата държава“.

Президентът подкрепи промените и въпреки, че Симеонов и шефа на бюджетната комисия – Менда Стоянова поправиха така законопроекта, че дори премахнаха 3 месения срок, който бяха дали на лотарийните компании за да прекратят бизнеса си, като разписаха така текста в закона, че това да стане от днес за утре. Въпреки и, че законопроектът съдържа текстове, които поставят действието му със задна дата, още едно нещо, което противоречи на принципа за „правова държава“.

Преди седмица Румен Радев даде изявление пред народа в което обяви, че това управление „руши държавността в страната“. Като един от малкото длъжностни лица от най-високите етажи на властта, които могат да сезират Конституционния съд обаче, той не прави достатъчно за да опозиционира на управлението, което според него „руши държавността“, а напротив, става му съучастник.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!