Разединението прави силата!

Лидерите на организациите в транспортния бранш и премиера Бойко Борисов © Общество

Тази сутрин представителите на всички транспортни и големи индустриално-търговски организации се срещнаха с премиера Бойко Борисов по повод обявеният от тях протест за понеделник (13 януари) и техните искания спрямо ново изграждащата се тол система у нас.

По-рано през седмицата и миналия месец Ви показахме мнението на почти целия транспортен бранш. Тук може да проследите интервютата ни с председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов, с изпълнителният директор на съюза на международните превозвачи – Йордан Арабаджиев и с Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Днес на срещата с премиера присъстваха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

Представителите на властта бяха естествено премиерът Бойко борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Пазарлъци или бизнес договорки?

Знаем, че пазарлъците са типични за ориента и купуването на продукти от големите пазари, като назовеш цена, а продавачът ти я даде за толкова или малко отгоре, но по-ниско от обявената цена всъщност.

Бизнес договорките пък си имат известен етикет и също са на принципа предложения от двете страни, компромиси от двете страни и изгода отново за двете страни.

При разговорът между превозвачите и премиера днес обаче нито едно от гореизброените не беше валидно.

Красимир Лалов
Зам.-председателят на Нац. сдружение на превозвачите Красимир Лалов

„След разговорите с премиера имам една известна нотка на угорченост. Той се отнесе много професионално към нас, но част от колегите бяха като все едно гледате бай Ганьо. Всеки забрави за общата ни деклрация и искания и започна да си договаря своето. Само след няколко думи всички бяха доволни“, заяви в интервю за Общество ОРГ зам.-председателя на Нац. сдружение на превозвачите Красимир Лалов.

Магдалена Милтенова
Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи

В наш разговор с Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи и изпълнителният директор на съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обаче те заявиха, че са удовлетворени от постигнатото при срещата с премиера днес.

Йордан Арабаджиев
Йордан Арабаджиев от съюза на международните превозвачи

За екипът на Общество ОРГ г-жа Милтенова заяви, че тя и министър-председателя са се разбрали тарифите за автобусните превозвачи да бъдат намалени от 1 до 4 ст. в зависимост от евро класа и пътя по който автобусът се движи, а и той е обещал нерегламентираните превозви да се криминализират, като тове вече е внесено като законопроект в НС. Поради това тя обяви, че е много удовлетворена от проведената среща днес.

Изпълнителният директор на съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев също обяви, че е обнадежден от срещата днес, като заяви, че са постигнати договорки за отпадане на всички II клас пътища от обхвата на тол системата, както и намаляне на тарифните ставки както следва: (вижте долната таблица чрез кликване върху нея за уголемяване)

В случая с горните тарифи ще бъдат таксувани единствено магистралите и I клас пътища, тоест международния трафик, а нашите международни шофьори ще могат да заобикалят и по II клас като алтернатива, заяви Арабаджиев.

Превозвачите договориха тези условия като 3 месечен тест на тол системата с предложените от тях условия от 1 март до 1 юни – 2020г. За 3-те месеца ще стане ясно дали бюджетът който генерира тя по този начин е достатъчен за АПИ и държавата.

Разединението прави силата

Ако започнем отначало обаче превозвачите влезнаха на преговори при премиера със заявката за протестни действия следващия понеделник и с ДЕКЛАРАЦИЯ в която ОБЕДИНЕНО искат редица неща сред които оставката на министър Петя Аврамова, отмяна на тол системата и други.

Днес обаче въпреки подадената декларация на премиера, никой от превозвачите не застана зад нея обединен заедно с другите до него, твърдеейки, че няма да отстъпи пред исканията, които са в нея.

Общите искания остаха мираж и утопия, които бързо се изпариха при първите думи на премиера. Всеки започна да говори за нещата които вълнуват неговия бранш, а някои дори не можаха да се вредят „да си кажат своето“. За протестите естествено веднага беше дадена дума, че ще бъдат отменени.

Иначе в интервютата, които Ви посочихме по-горе всички от лидерите на транспортните организации заявиха, че браншът е обединен и ще гони до последно целите си! Ето обаче и реалността:

Изявление в Министерски съвет след срещата на премиера Бойко Борисов с превозвачите

Posted by bTV Новините on Friday, 10 January 2020

Днес за пореден път си пролича колко малко му трябва на българина за да се отрече от всичко общо в замяна на малко лична угода. В случая отстъпката на премиера Борисов не беше малка, но превозвачите нито останаха обединени, нито останаха зад написаната от тях декларация и заявените от тях искания в пълен размер.

Отново зам.-председателят на Нац. сдружение на превозвачите в България Красимир Лалов заяви, че това е един от последните такива съвети на който той ходи, понеже явно каквото и да стане обединение не може да има, а в случая според него и договорените условия към момента ще доведат до фалит на много малки и средни транспортни компании, които членуват в неговото сдружение.

Изводите от тази история оставяме на всеки един от Вас! Ние ще продължаваме да Ви информираме за всичко най-интересно от случващото се в българския транспорт и бизнес.

Разединението прави силата!

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!