Властите в Барселона разследват схема за пране на пари с участието на Бойко Борисов (ДОКУМЕНТИ)

Бойко Борисов © Общество

Полицията и антикорупционната прокуратура на Каталуня/Испания разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за „международно пране на пари“ с крайна дестинация в Барселона, сочи испанска медия, позоваваща се на свои източници в прокуратурата на страната.

Това е посочено от жалбата, която породи разследванията и в която има „признаци за истинност“, според заключенията на каталунската полиция. Доказателствата, според докладите на Мосос (тамошната полиция), сочат „съществуването на престъпна организация“.

Както жалбата, така и разследванията, до които испанските медии имат достъп и цитират , установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор ще бъде Борислава Йовчева, български ексмодел, чиято евентуална връзка с Борисов е под лупа. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: „Numin Invest SL“ и „EMA BGS SL“, които са получили над пет милиона евро от 2013 г., според Mossos (каталунската полиция). Според запитванията тези суми идват от „физически лица, които не пребивават в Испания“.

На 20 март 2019 г. Мосос получава жалба от Обединено гражданско движение България, в което се съобщава предполагаемият заговор. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила, което се влияе от предполагаемата й връзка с премиера.

Подробностите за „аферата“

След като става Борислава Йовчева Започва да живее в Испания през 2012г. – на 22 години.

По това време бащата на Борислава – Георги Йовчев е нормален работник в каталунската столица. Изведнъж с идването на детето си в Барселона обаче, Йовчев се сдобива с акционерно място във фирмата NUMIN INVEST SL. Същата има собственост на недвижим имот в Барселона с данъчна оценка от 2,9 милиона евро. По информация на каталунската полиция, която е заснела вилата в която живее Борислава, те я определят като „много луксозно жилище“ – цитират испанските медии. Въпросният имот е с вътрешен и външен басейн, изглед към града и голям вътрешен паркинг.

Той става акционер и във фирмата EMA BGS, която е кръстена на дъщерята на Борислава, която по акт за раждане не е с вписан втори родител (интересно кой ли е той, може би майката не знае?).

Следва транш от компания в офшорната зона на Кипър – PALMS ENTERPRISES, която е представлявана там от Силвия Илиева Николова, а за България от Йордан Николов Христов (който е неин съпруг) към EMA BGS за близо 2 милиона евро (1 750 000 £). По-следващите траншове в периода 2014-2015г. са за още над 3,5 милиона лева, сочат от властите в Испания. Номинален собственик на кипърската компания е Никос Михайлидис.

Под управата на Христов в България е дружеството „СПОРТНИ ИМОТИ ПРИМОРСКО, което е дъщерно дружество на кипърската фирма (според горния непотвърден документ, публикуван от глобалната хакерска организация „Анонимните“ като „автентичен“). В същата компания според Търговския ни регистър Христов е в съдружие с Иван Саздов, с когото са съдружници и в компанията „Тенис-клуб Банкя“ (там където премиера играе тенис, в близост до родната си къща в Банкя).

Наша проверка в Търговския регистър сочи още, че Христов има множество компании за хотели по родното черноморие сред които „ПЕРЛА ТУРИСТ АД“, „Апарт хотел Царево ЕООД“ и още няколко подобни, както и индустриалните компании със заводи „ХИММАШ АД“, „СИ БИЛД ИНЖЕНЕРГИНГ“, „Централно газоснабдяване Хасково“ и т.н.

Във въпросния „Теникс-клуб Банкя“, който управляват Саздов и Христов има дървен паметник на премиера.

За връзката на Христов с правителството може да се тълкуват няколко сделки, които обаче не е задължително да бъдат тълкувани по този начин. През 2017г. той печели концесията за плаж „Нестнарка“ за 20г. напред с компанията си „Перла турист“ АД. Български медии сочат, че дружества на Христов са получили над 10 милиона лева до 2018г. по еврофондове, а в този период той е изградил болници и хотели в София, аквапарк и още няколко хотела в Приморско (непотвърдена информация).

Испанските медии пишат още, че разследването на каталунската прокуратура „е попаднало на руска следа в лицето на Александър Чавсев, който е посочен като основен партньор в компанията Numin Invest SL, на чието име е тузарската вила, като публикуват негова снимка с Борисов.“

Според испанската медия „El periodico“, която цитира испанската прокуратура, „Чавсев (бивш шеф на “Лукойл”) е близък до Валентин Златев – шеф на ‘“Лукойл Bulgaria”. Златев и Борисов пък са всеизвестно “близки”, като не веднъж премиера е споменавал това, че „играе карти със Златев“. Смята се, че руснакът е бил използван като медиатор при покупката на къщата в Барселона заради солидните си доходи.

Борисов и Wikileaks

Припомняме, че това не е първият път в който чуждестранна страна разследва или говори за премиера за подобни поводи. През 2006г. изданието WikiLeaks публикува материал за премиера Борисов, който е с най-високо ниво на поверителност, одобрен едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.

В него се отбелязваше, че:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. (…) Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния. Борисов има и близки контакти с Младен Михалев – Маджо и Румен Николов – Пашата, които са известни подземни олигарси“, пише до САЩ посланика на България у нас през 2006г.

Източник: https://wikileaks.org/plusd/cables/06SOFIA647_a.html

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!