„Репортери без граници“: Българските журналисти са заплашвани и подигравани от най-високо ниво в държавата

Репортери без граници © Общество

С такова заглавие излезе днес най-уважаваната международна организация, която защитава правата на журналистите – „Репортери без граници“ в официалния си уебсайт.

В статията, организацията призовава държавниците в страната да спрат да сплашват журналистите у нас.

„Репортери без граници (RSF) призовават българските власти да спрат да се опитват да сплашат журналистите в страната, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на много висши служители на държавата.
Те включват премиера Бойко Борисов, който оприличи журналисти, особено жени журналисти, на пуйки по време на пресконференция в София на 4 февруари, а след това, в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира звука на пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти“, пишат от „Репортери без граници“.

Бойко Борисов с изявление на сваленото доверие на президента

При днешната си визита на строежа на новия водопровод от Мало Бучино до Перник, премиерът Борисов се подигра с журналистите наричайки ги "мисирки", заяви, че началника на кабинета на президента е келеш, защото го коментирал в сутрешен блок, каза на кмета на Перник – "кмете, в тебе имам голямо доверие, брат", и завърши, че не го интересува какво е казал президента

Posted by Obshtestvo on Tuesday, 4 February 2020

„На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев се обърна към Атанас Чобанов, редактор на разследващия новинарски сайт Bivol. Вместо да отговаря на въпросите на Чебанов, Гешев започва да задава въпроси на Чебанов, които показват, че има информация за личния си живот. Статии, публикувани от Bivol, предполагат, че Гешев е участвал в съмнителни сделки. Чебанов беше описан като „малък провокатор“ от българския евродепутат Александър Йорданов, когато Чебанов го попита за случай на корупция, в който се твърди, че един от колегите му е замесен. Българската прокуратура публикува тези вербални размени в YouTube“, добавят още от организацията.

Иван Гешев в разговор с журналиста от БиволЪ – Атанас Чобанов в Европейския парламент в Белгия

Иван Гешев в остър разговор с журналиста от БиволЪ – Атанас Чобанов в Европейския парламент, Белгия. Не се чудете защо клипчето прекъсва точно на отговорите на които главният прокурор се очаква да отговори. Източникът му е прокуратурата. Иначе в този разговор думата "мисирки" отсъства.

Posted by Obshtestvo on Wednesday, 5 February 2020

„На 11 февруари заместник-председателят на Българското национално събрание Валери Симеонов обвини двама журналисти с комерсиалния телевизионен канал bTV, Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“ и поиска прокуратурата да ги разследва за несъобщаване на предполагаеми връзки между онлайн казиното Собственикът на Efbet и Васил Божков, бизнесмени, наскоро арестувани по 11 обвинения. Защитавайки своите двама журналисти, bTV Media Group отговори, че „ролята на журналиста е да съобщава истината след проверка и разследване“, добавят като 3 причина за статията от организацията.

Валери Симеонов с обвинения към журналиста Антон Хекимян и шефа на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ – Венелин Петков

"Не съм го проверил, само, че е така", заяви Валери Симеонов след като публично от ефира на БНТ обвини журналиста Антон Хекимян шефа на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ – Венелин Петков. Натискът срещу журналистите у нас и проект "Мисирки" (ЧАСТ II) продължава

Posted by Obshtestvo on Tuesday, 11 February 2020

„Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-висшите служители в България не са изолирани и продължават да се случват“, казва Полин Адес-Мевел, главен редактор на „Репортери без граници“. Европейският съюз не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка.

„Молим президента на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки“, казва още Адес-Мевел.

„България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, защото много медии са собственост само на няколко олигарси, а журналистите непрекъснато са подложени на тормоз. „Репортери без граници“ вече изрази тревога за ситуацията в доклад за 2018 г. за разследваща журналистика в България, но изглежда, че нищо не се е подобрило. На 35-о място в световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ през 2006 г. България вече е на 111-о място, най-ниското класиране от всички страни-членки на ЕС, завършват от организацията.

Медийната съобразителност с властта, пропагандата, използването на различни големи медии за частни интереси, както и сплашванията и убиди спрямо журналисти стават все повече и все повече у нас с всяка изминала година от сегашното управление.

На срещата между Борисов и генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар през декември премиерът беше помолен и обеща, че ще се ангажира „лично“ със свободата на словото у нас. Е, видяхме, че той се зае лично – само че обърка посоката.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!