РИОСВ Перник призова гражданите на града да не излизат, въздухът е отровен със серен диоксид

Перник замърсяване ТЕЦ Република © Общество

Тази сутрин на сайта си РИОСВ Перник уведоми жителите на града да не излизат от домовете си при възможност, защото въздухът в града е отровен със серен диоксид.

„РИОСВ- Перник уведомява населението на град Перник, че в Пункт АИС “Център”- Перник е регистрирано  превишение на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3/, измерени в три последователни часа. Превишението е регистрирано на 15.01.2020г., в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа.

Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност, както и  да не се провеждат учебни часове по физическо възпитание и спорт на открито.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

В столицата въздухът също е преобладаващо мръсен с около 2 пъти надвишение на нормите за финни прахови частици, сочи картата на еко организацията AirBG.info

Днес общинският съветник Борис Бонев призова да се мерят и опасните по-финни прахови частици.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 5

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Avatar 17 ян. 2020 в 08:46

  Ами да умираме това е желаниието на управляващата ммфия.

 • Avatar 16 ян. 2020 в 11:56

  Българина търпи до последно,търпи на глад,на болести,на студ и всичко останало.Овце не народ сме и ще става ощи по-зле.

 • Avatar 15 ян. 2020 в 20:57

  Не само в Перник а в цялата страна не може да се диша срете да горите боклуците ще изтровите населението !!!

 • Avatar 15 ян. 2020 в 13:49

  Dokoga shte tarpim, hora?

 • Avatar 15 ян. 2020 в 13:43

  Искат да ни убият ли в Перник?

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!