Румен Гечев: Не съм разочарован от мястото в листата, ще се боря за закриване на офшорните зони

© Общество

Общество ОРГ продължава да Ви среща с кандидатите  за евродепути от водещите политически формации. Днес Ви срещаме с Румен Гечев – депутат от 43-то и 44-то Народно събрание от групата на БСП. Той е бил и вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. Роден през 1956 година в Червен бряг, член на БСП от 1990г., и преподавател в УНСС по икономическа политика.

Разочарован ли сте от факта, че ръководството на БСП определи 5-тото място в евролистата на партията за Вас, а Националният съвет гласува Вие да останете на 8-мо място?

– Не съм разочарован, имаше си процедура, тайно гласуване. Естествено, като човек, който участва в състезание и аз исках да се представя по-добре, но това е решението на пленума и аз се съобразявам с него. Ще опитаме в хода на кампанията да убедим избирателите, че може и по-добър резултат да се получи.

Единственият вариант ли е влизането в Европейския парламент чрез преференциален вот за Вас, и мислите ли, че в противен случай БСП може да вкара 8 човека в европарламента?

– Разбира се, ако не беше така, нямаше да се съглася да участвам. Към момента по наши изследвания имаме 7 места, а при отлично представяне може да имаме и 8. Разбира се, зависи как ще се представят и другите партии и колко места ще вземат и те.

Как решихте да приемете „офертата“ да станете евродепутат?

– Т0ва е свързано с моята професионална квалификация, аз се занимавам от доста дълго време с преподавателска дейност по икономическа политика. Сега пред Европа стоят много големи предизвикателства свързани със стабилизирането на Еврозоната, включването на нови членове като България, структуриране на Европейската икономика.

За какво ще се борите, ако бъдете избран за евродепутат? Конкретизирайте Вашите инициативи, като идеи които смятате да подемете, ако бъдете избран за такъв?

– Имам една сериозна идея, която вече съм представил пред организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е да бъдат закрити офшорните зони, тъй като през тях минават от 30 милиона щатски долара, това е почти половиния световен брутен вътрешен продукт. Това са средства, които не се облагат с данъци, повеето от които от престъпен бизнес. Това е един изключително сериозен източник за осъществяване на социални на значителни кампании… За стимулиране на заетостта  и развитието, ако тези зони биват затворени. Те са създадени от политическия елит с ясна цел – да се крият данъци и да се крият крадени богатства. И ако същият този елит реши тези офшорни компании да бъдат затворени, тези 30 млн. лв. ще се върнат обратно в икономиката ни. Това е сериозна задача, която е доста трудно осъществима.

Сергей Станишев ли ще бъде Вашият „началник“ в европарламента, и ако да, как смятате, че ще се разбирате с него?

– Той скоро беше преизбран за президент на ПЕС. Аз познавам там и ръководството и ключовите икономисти, с които се срещаме, така че аз съм в отлични отношения от парламентарната група и партията, така че нямам проблем да работя с никой от тях.

Удобрявате ли това, че Националния съвет на БСП реши да върне кандидатурата на Сергей Станишев.

– Тук няма място за мнение. Той не беше предложен от председателския съвет на партията, но добре се знаеше, че в Националния съвет ще бъде издигната неговата кандидатура. Имаше добавяне на много кандидати, имаше отводи и 7-8 нови предложения, за които се гласуваше в новата листа. Иначе, съвсем логично е президента на ПЕС да е в листата на БСП.

Мислите ли, че президентската институция и в частност президента ще загубят доста силен човек, чрез кандидатурата на Иво Христов (началник на кабинета на президента) за евродепутат?

– Там имаше една кандидатура, която беше одобрена от Националния съвет. Той е решил заедно с ръководството да смени своята позиция и това е негово право, бил е поканен, приет е и така..

Направихме проучване за заплащането на евродепутатите и колко са спестили те през годините, чрез техните Декларации за имущество и интереси. Повечето от тях са декларирали приходи от половин до 1 милион лева, изкушава ли Ви заплащането на евродепутатското място?

– Не съм мислил затова, тъй като заплатите на евродепутатите се определят от европарламента. Каквито са заплатите за българските евродепутати, такива са за немци, французи, испанци и т.н. Толкова са определени, толкова се получават.

 

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!