Сачева обяви, че държавата е против НОИ да плаща първите 3 дни от болничните

Деница Сачева © Общество

Това стана ясно днес на брифинг на социалния министър Деница Сачева.

„Изборът тук е дали искаме да инвестираме тези 200 милиона в конкретни политики, или искаме да ги инвестираме в изплащане на болнични, съгласни ли сме да увеличаваме разходите на бюджета, същевременно с това да увеличаваме данъците“, каза тя, цитирана от БНР. Министърът добави, че не вижда как мярката с прехвърлянето на средствата от работодателите към НОИ ще реши проблема с безпричинното издаване на болнични“, заяви Министърът на труда и социалната политика.

Междувременно днес майките на деца с увреждания поискаха нейната оставка, като обявиха, че започват активни протести за това от март месец. Причината е, че според тях Сачева искала да се смени законът за личната помощ, който беше изработен по тяхна идея след многохилядните протести на които беше и тогавашния омбудсман – Мая Манолова, която инициира и законодателните промени.

Майките на деца с увреждания бяха поканени днес в парламента и с тях говори и лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че „ще настоява Законът за личната помощ да не се отменя, а този за социалните услуги да бъде поставен на широко обсъждане“.

В своя защита Сачева обяви на своя брифинг в Министерски съвет днес, че според нея „приетият под натиск Закон за личната помощ“ не бил съвършен и можел да се прецизира. Според нея той оставял възрастни хора без асистенти през 2019г. За тази цел Сачева обяви, че ще работи за нписването на „Кодекс на социална закрила“. Той щял да цели да обедини цялото законодателство около хората с увреждания. Кога ще е готов той обаче и кой ще го изготвя – не стана ясно.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!