Серният диоксид във въздуха в Перник днес е около нормата, снощи отново бе двойно по-висок

Перник © Общество

Денят в Перник започна с малко по-високи от нормата нива на серен диоксид във въздуха, но поне засега ситуацията се подобрява.

Това сочи сaиастемата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време:  http://eea.government.bg/kav/ .

„Експертите на РИОСВ-Перник продължават да следят променящата се метеорологична обстановка и данните от АИС Център и при необходимост населението ще бъде информирано, съгласно „Инструкция за информиране на населението при превишаване на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид, азотен диоксид и озон“, утвърдена със Заповед № 353/2019 г. от Министъра на околната среда и водите“, пишат на сайта си от РИОСВ – Перник.

Съгласно законодателството ни средночасовата норма за показател серен диоксид е до 350 микрограма на кубичен метър.

В случая към 06:00ч. сутринта завишението на серен диоксид в региона е било малко над прага на нормата от 350 микрограма, а към момента намалява, казват от РИОСВ Перник.

Към 21ч. снощи обаче превишението на нормата е било почти с два пъти, когато във въздуха в Перник е имало 644 микрограма серен диоксид.

След установяването на проблема от РИОСВ са наредили на ТЕЦ „Република“ да ограничат горенето на въглища в следствие на което те са намалили мощностите, като и до момента работят в нормален режим на работа, а нивата на серен диоксид са спандали спрямо вчерашния ден.

„Това се дължи най-вече на неблагоприятните метеорологични условия, гъстата мъгла и безветрие, повишено потребление на твърди битови горива, както и принос има и промишлеността на град Перник. Хубаво е все пак хората да имат предвид, че трябва да се вземат предпазни мерки“, коментираха от регионалната инспекция по околна среда и водите.

Към момента тече проверка откъде е дошло замърсяването на въздуха, която прави РИОСВ, а кметът на града Станислав Владимиров заяви, че институциите трябва да информират гражданите своевременно при евентуално замърсяване, но без да се всява паника.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!