Схема за измами на земеделски дружества разкриха от ОЛАФ

© Общество

Европейската служба за борба с измамите с европейски средства (ОЛАФ) разкри голяма схема за присвояване на европари с участието на земеделски дружества в България.

Те са получавали пари от ЕС и когато са достигали тавана на финансиране са се опитали да придобият допълнителни средства чрез измама.

Парите придобити по този начин са над 10 млн. евро

В периода 2014 – 2018 г. са били засечени 94 случая на нередности в България, свързани с усвояването на европари. Във връзка с тях са били издадени 15 препоръки. В периода 2012-2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които по един дори има повдигнато обвинение.

Схемата

Дружествата, които са достигнали границата на възможностите за получаване на земеделски помощи от бюджета на ЕС са разширявали дейността си с други – уж независими фирми. По този начин са се сдобивали с допълнителните евросредства.

Тези фирми са били създавани специално за целта или са били преструктурирани по начин, от който да не са видни връзките им с дружества, които вече са получавали финансова подкрепа от фондовете.

Оказва се обаче, че вече получилите финансиране и „новите“ фирми са се помещавали на един и същи адрес.

За 2018 г. ОЛАФ е получила 3 сигнала за нарушения от българските власти и 45 от различни частни източници.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!