Ще преговаряме с 5 компании за АЕЦ „Белене“

България преговаря с пет компании за "АЕЦ Белене" © Общество

Общо 5 са фирмите, с които България ще води преговори за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това са „Атоменергопром“, която е дъщерна на гиганта „Росатом“, френската „Фраматом“, Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация и американската „Дженерал електрик“.

Компаниите „Фраматом“ и „Дженерал Електрик“ са включени в този списък, защото са заявили желание за участие в проекта

„Фраматом“ заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и да финансира този дял от неговото участие. „Дженерал Електрик“ също заявява желание за участие в проекта с производство на турбини и друго оборудване, като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта.

И петте компании имат опит в изграждането на атомни електроцентрали и са финансово стабилнни, с високият кредитен рейтинг„, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От „Росатом“ и CNNC обявиха, че не харесват сегашната пазарна рамка на проекта и ще разчитат на някакъв вид държавна подкрепа от България.

От правителството ни заявяват, че имат желанието проектът за АЕЦ „Белене“ да се осъществи изцяло на пазарен принцип. Това означава без договори за задължително изкупуване на електроенергията от българската държава. Не трябва да има и преференциални цени за изкупуването на електроенергия.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!