Синдикатите настояват за среща с Борисов заради промените с болничните

Синдикатите настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов заради промените с изплащането на болничните. Готови са и за протести. © Общество

Синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ заявиха, че ще организират сериозни протести ако вчерашното решение на управляващите за болничните влезе в сила. Припомняме, че вчера правителството оряза първия ден от болничните. След това лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред медиите, че това било практика и в други европейски държави.

Според промените от 1 януари 2020 г. работещите хора няма да получават нито от държавата в лицето на НОИ, нито от работодателя си и стотинка за първия ден от болничния

Очаквано за българските работодатели, повечето от тях с радост приеха антисоциалното решение на управляващата коалиция. Правителството е на мнение, че чрез промените държавата щяла да се пребори с фалшивите бележки, които били честа практика у нас.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Няма изненада и в това, че КРИБ подкрепя изцяло предложението

Нещо повече, от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепяха и абсурдната за синдикатите и за 90 на 100 от обществото идея на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През септември въпросните имаха предложение и трите първи дни от болничния лист да бъдат за сметка на работника. 

Към днешна дата първите 3 дни от болничния се изплащат от работодателя в размер на 70% от дневното възнаграждение на служителя.

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 22 ное. 2019 в 07:50

    И като ми пуснат 6 дни болнични, от сряда до понеделник , защото кръста ми е отказал и хвърля 140лв за инжекции и лекарства и да не ми се изплати поне и болничен за да облекчи парично лечението ми, вече е огромна простотия.

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!