След едно от „най-наглите“ заседания на ВСС, Иван Гешев отново бе избран за главен прокурор

© Общество

С 20 гласа „ЗА“ и 4 „ПРОТИВ“, точно както на по-ранното гласуване през деня Иван Гешев беше избран за нов главен прокурор повторно, след като преди седмица отново беше потвърден като избран кандидат за поста от ВСС, но президента отказа да подпише указа.

Изборът в днешния ден ще се запомни с масирания натиск и опит за репресиране на опозиционно настроените членове от съвета, от председателстващия ВСС – Министър на правосъдието Данаил Кирилов.

След първоначалното гласуване в което Ви информирахме, че процедурата за избор на Гешев за главен прокурор беше продължена без друга кандидатура последва дебат.

Дебатът

Дебатът започна с мнения „за“ и „против“ кандидатурата на Гешев, а напрежението в залата се режеше с нож, въпреки стабилното мнозинство на хората, които подкрепят кандидатурата му. Трябва да отбележим, че самият Гешев отсъстваше от залата. Впечатление направиха ситуациите в които имаше опозиционно мнение.

Интересен беше случаят с представителя от квотата на съдиите във ВСС – Атанаска Дишева, която обяви, че вече избраният за бъдещ гл.прокурор  Иван Гешев и е казал в коридора на залата,  че е „идеална за общински съветник, и, че има бъдеще в политиката“.

В последствие Министърът на правосъдието – Данаил Кирилов няколко пъти репликираше мнението на опозиционно настроените членове на съвета, като открито защитаваше кандидатурата на Гешев. Отново Дишева, но този път и председателя на ВКС – Лозан Панов, както и други членове обвиниха Кирилов, че използва квалификации и двоен стандарт спрямо хората с различно мнение.

Може би най-нагнетеният момент в залата беше този, в който председателят на ВСС обяви, че няма да даде думата на хората, защото „вече сме ви чули няколко пъти“ и направо да се премине към гласуване за следващ главен прокурор. Оттам сегашния главен прокурор помоли Кирилов да даде 10 минутна почивка, след което все пак да изслушат мнението на колегите си под формата на „обосновани изявление за своето гласуване“.

След дадената почивка Кирилов се вразуми и всички бяха изслушани, като отново към опозиционно настроените кандидати имаше леки подхвърляния и квалификации.

Шефът на ВКС – Лозан Панов пък и главния прокурор Сотир Цацаров не искаха да се погледнат, макар, че стояха един до друг и от тях лъхаше тежка апатия, която доведе до няколко „престрелки“.

Последва гласуване, което доведе до избора на нов главен прокурор с 20 гласа „ЗА“ и 4 „ПРОТИВ“.

Какво следва ?

Отново решението на ВСС беше изпратено до президента Румен Радев, който отново ще трябва да подпише указа си с който назначава Гешев за главен прокурор. Тук обаче има уловка. Той няма срок в който е задължен да го направи. Все пак ясно е обаче, че това няма да се проточва до безкрайност. След като вече президентът веднъж наложи ветото си, следващ път на вето не може да има и той е длъжен да подпише.

Възможно обаче е й президентът да обсъди със своите юристи вариантът в който той дава решението на ВКС на конституционния съд с мотив, че той не иска да подпише указа поради нелигитимност, което изтъкна за основен свой мотив във ветото, което наложи на решението на магистратите миналата седмица.

Какво ще се случи предстои да видим преди или след решението на президента. От днешното заседание обаче стана ясно, че властта не се притеснява от протести, и, че освен цензурата в медиите (повечето от които отразиха с едно изречение протестите и избора), опит за цензура беше опитан да се наложи и във ВСС, докато член на съвета заяви, че е заплашван (ситуацията на съдия Дишева).

Общество ОРГ

Print0

Коментари · 2

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!