След протест снощи, днес рамка с камери на АПИ на път за с.Бистрица се оказа срязана с флекс

Тол управление рамка © Общество

Гражданско недоволство срещу плащането на винетки за Северната тангента изкара жителите на Банкя, Мировяне и други квартали на столицата на протест снощи.

Протестът беше организиран с начален час 18:30ч. в Нови искър, като след започването му хората затвориха главната отсечка в района.

След като в началото на седмицата беше обявено от Пътната агенция и Националното тол управление, че камерите на тол системата започват да снимат нарушителите без електронна винетка по пътищата у нас, вчера стана ясно, че такава ще бъде нужна за жителите на Банкя, Панчарево, Мировяне, Бистрица и т.н.

Може би по същата тази причина днес денят на пътуващите от и за с. Бистрица започна с тази гледка:

Пътна рамка на Националното тол управление следяща за нарушители по пътя от София към с. Бистрица – отрязана с флекс тази вечер. Ето какво заяви по темата председателя на УС на АПИ – Георги Терзийски:

„Има вандалски акт с контролна камера на тол
системата по пътя за село Бистрица и нанесена щета за минимум 100 000 лв. Това не решава проблема. Призоваваме жителите за спокойствие. Подобни вандалски актове само натоварват бюджетите и на общината, и на АПИ“, заяви Терзийски.

„Не се генерират електронни фишове за глоби на жителите в крайните квартали на София, защото не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столична община със съответните ангажименти и промяна в нормативни актове, свързани със списъка с участъците, за които се заплаща винетна такса. Камерите на тол системата в
тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние – тол.

В разговорите със Столична община е обсъждана и възможността по какъв начин след 1 март, когато стартира тол таксуването за тежкотоварните камиони и автобуси над 3,5 тона, да бъдат таксувани всички превозни средства на градския транспорт в столицата. Участъците, за които сме уточнили, че няма да се изисква винетка, не са освободени от таксуване за изминато разстояние“, каза още Терзийски.

Председателят на УС на АПИ обаче беше „сериозно заплашен“ от премиера Борисов на днешното редовно заседание на Министерски съвет за „номерцата“, които му правели АПИ, с които пък той щял „да се разправи“.

Няма да допусна поредни протести заради винетките. Разпоредих незабавни мерки от страна на АПИ, така че хората от населените места около София да не плащат за винетки. Те са част от града. Още днес хората трябва да бъдат информирани, че няма да е нужно да си купуват винетки.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, 19 February 2020

„Провокирате ме дали много бързо ще го направя до следобед или не“, заяви Борисов.

Малко по-късно от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Георги Терзийски и други служители на държавната администрация да казват „истината в очите на премиера“:

„Хора, имайте малко уважение към себе си. Не може да ви говорят, че „ще се разправят с Вас“ и Вие да казвате – „Слушам, г-н премиер“ в 21-век, парламентарна държава в Европейския съюз. Като ви пита „защо ми правите такива номераца“, трябва да му кажете изпълняваме приетите от Вас в Министерски съвет разпоредби за тези пътища да се събират винетки, г-н премиер. Не може да продължаваме така, днес е виновен този шеф на тази агенция, измиваме си ръцете и толкова“, заяви Нинова.

============

Преди броени минути столичния кмет Йорданка Фандъкова публикува в своята официална фейсбук страница участъците в Столична община за които няма да се изисква винетна такса

Участъците без винетки са:

Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана

Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел

Софийски Околовръстен път

Северна Скоростна тангента

Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница“ до пътен възел „Божурище“

Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя – разклона от Суходолски път

Участък от път №1 – Е79 между „Черния Кос“ и ул. „Войнишко въстание“ с. Владая

Участък от път №1 – Е79 между СОП и с. Желява

Участъка от път (III – 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя

Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино

Републикански път II-81 – от СОП до с. Волуяк“

❗️ За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка….

Posted by Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova on Wednesday, 19 February 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!