Според НОИ трябва да плащаме с 10% по-високи осигуровки за да покриваме разхода за пенсии

НОИ © Общество

Това сочи годишния актюерски доклад за 2019 г. на Националния осигурителен институт (НОИ).

Според института към момента плащаме 19.8% осигуровка за пенсии или 14.8% за родените след 1959 г. За може обаче разходите на НОИ по пенсиите да се обезпечат, оттам изчисляват, че е нужно да плащаме 28,5% осигуровки или с над 10% над сегашната сума, която хората заделят на месец за същото действие, сочи актюерския доклад за 2019г. на НОИ.

„Разликата между действителния и необходимия размер на вноската е ключов показател за финансовата стабилност на пенсионната система“, посочват след изчисленията в доклада от НОИ.

Припомняме, че вноската за фонд „Пенсии“ в НОИ беше вдигната 2 пъти с по процент през 2017 и 2018г. След 2018 г., вследствие на по- трогите условия за достъп до пенсия за осигурителен стаж и възраст за всички категории труд, при което тенденцията и в двата коефициента (коефициент на зависимост и коефициент на заместване на дохода) е намаляваща, разликата между действителната и необходимата вноска за пенсия намалява, като най малка разлика, под 9 процентни пункта, казват още от НОИ.

Правителството започна мандата с ясната заявка, че иска в края му НОИ да не зависи от хазната на държавата. Това обаче по всичко изглежда, че ще е „абсолютен мираж“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!