Стига с този мръсен въздух: Борис Бонев иска да се мерят и по-фините прахови частици

Борис Бонев настоява за по-финото измерване на праховите частици. © Общество

Крайно време е да се предприемат спешни мерки срещу мръсния въздух на София, категоричен е общинският съветник

Българската столица е сред градовете с най-високи стойности на замърсяване на въздуха. Поради тази причина общинският съветник от гражданското движение „Спаси София“ Борис Бонев е на мнение, че трябва да започне измерването и на по-фините прахови частици.

Тази сутрин отново столицата осъмна, обвита в гъста мъгла

Снощи положението не беше по-различно. Нормалното дишане в София си беше предизвикателство.

„Въздухът в София постоянно е мръсен. Почти няма ден, в който да не се замърсява“, казва Бонев. И допълва, че „зеления билет“, който и без това се пуска рядко, е „крайно недостатъчен“.

Борис Бонев иска в дните с опасен за здравето мръсен въздух хората да могат да се предвижват по-бързо с градски транспорт, отколкото с колите си

Идеите са няколко. Едната е градският транспорт да се движи на по-чести интервали, „зеленият“ билет да се пуска по-често и да бъде безплатен. Друга – да се сформират отделни зони от центъра на София като пешеходни. Колкото до автомобилите – при годишния технически преглед на колите може да бъде изчислявано реалната им степен на замърсяване. Съответно, да бъде издавана ековинетка.

Горенето на битови отпадъци

Най-наложителното в момента е да бъдат взети незабавни мерки срещу нерегламентираното изгаряне на боклук. Борис Бонев заяви пред екипа ни, че те не бива да се извършват само в райони като „Факултета“.

„Аз живея в „Лозенец“ и често подушвам горяща пластмаса. Проверки трябва да се правят както във „Факултета“, така и в Бояна и навсякъде другаде“, обясни общинският съветник.

На днешния 15 януари София се нареди на 11-о място по мръсен въздух в света. По последни данни само в София близо 1000 души умират заради замърсяването на въздуха.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!