Столична лекарска колегия предложи забрана за напускане на домовете в София, и затваряне на града

ген. Венцислав Мутафчийски © Общество

Пет нови случаи на заразени с коронавирус у нас към тази сутрин. Това са новите цифри на заразата у нас, които от оперативния щаб посочиха на редовния си сутрешен брифинг.

112 заразени от началото на заразата у нас, или 109 болни в момента, след като 3-ма дуи на 66, 74 и 80г. вече починаха в столицата.

„От градовете, които са засегнати във Варна има четирима заразени, в Смолян – трима, в Перник – двама, в Пловдив – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четири, в Ловеч – един, в Благоевград – двама, в Бургас – двама и в Лом – един.

В софийските болници във ВМА има 14 души с коронавирус, в Александровска болница – двама, в „Софиямед“ – един, а в „Пирогов“ – четирима. Към тази сутрин болните по света са 245 хиляди. На балканския полуостров – Гърция наближава 500, Северна Македония – 50, Сърбия – 103, Хърватия – 110, Турция – 359. В Италия са 41 хиляди, Великобритания – 3 хиляди, Германия – 13 хиляди, Испания – 18 хиляди, Франция – 10 хиляди.

Ген. Мутафчийски обяви, че щаба подкрепя исканията на Софийската лекарска колегия (СЛК) към Българския лекарски съюз, която написа на сайта си, че иска затваряне на София и принудително затваряне на хората по домовете им, защото наблюдяват, че мерките към момента в столицата не се спазват.

Те призоваха й фармацевтичната индустрия у нас да се мобилизира и да започне да се произвежда или да се внасят суровини за лекаства, които доказано лекуват коронавируса.

„Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация.  По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят. 

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от  София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек.

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19 .“, написаха от СЛК.

Пълният текст вижте тук.

Мутафчийски коментира, че към момента мерките в столицата са достатъчно твърди, но по принцип оперативния щаб подкрепя СЛК и е готова за по-строги мерки, когато е нужно:

„Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия на БЛС да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града като подкрепа за упражнените твърди мерки. Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърди мерките в София. Имаме готовност и за по-твърди.

Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените досега бройки, това е абсолютно наложителна мярка. Тенденцията в Банско е ясна, имаме доказани случаи, включително и в чужбина. Така че там има пълно основание да се направи това. В София – за нейните размери и популация, бройките не са особено много.

Към момента медикаментите за които говорят не са разрешени за България. Има разрешен режим на това, и ние сме в контакт с дистрибутори. Тази доставка трябва да се активира от ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка, но аз не бих казал, че това лекарство е доказано. То е с предполагаем ефект. Разговаряхме и с производители в България, дали е възможно такова производство. Искам да кажа, че както с максите и облеклата, повечето от суровините са от Китай“, каза Мутафчийски.

Председателят на щаба ген. Мутафчийски обяви още, че получава обратна връзка от множество по-възрастни софиянци, че мерките са им объркали живота, че са свикнали да ходят на Витоша, за което той призова възрастните хора да стоят вкъщи, защото те са най-рисковата група.

112 са случаите на COVID-19 в България, от които трима пациенти са починали. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в 8.00 часа.Разпределението на пациентите по градове е както следва: във Варна има 4, Смолян – 3, перник-2, Пловдив-2, Габрово – 2, Плевен – 4, Ловеч – 1, Благоевград- 2, Бургас -2, Лом – 1. В столичните болници: във ВМА има 14 души с доказана инфекция и 21 силносуспектни. В Александровска – 2, в „Пирогов” – 4, Софиямед – 1.Общо регистрирани случаи в световен мащаб са 245 хиляди.Генерал-майор Мутафчийски уточни, че до момента общо във ВМА и Националната референтна лаборатория са наравени над 5 000 теста за COVID-19: „ Само 500 теста са закупени с държавни пари. Останалите са дарени от граждани и бизнесмени, като в момента имаме повече от 10 хиляди теста. Благодаря им, това е истинска гражданска позиция.”.

Posted by Военномедицинска академия – ВМА on Thursday, 19 March 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!