Столичната община не знае колко пари харчи за ремонти

Столичната община не знае колко пари дава за ремонти в София. © Общество

Оказва се, че Столичната община (СО) няма информация за ремонтите в много от районите в София

Това са „Оборище“, „Средец“, „Триадица“, „Сердика“, „Лозенец“ и „Красно село“. От общината не знаят нито кой е извършил ремонтите, нито за каква цена. Това става ясно от отговор на запитване на „Капитал“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Очевидно СО не следи достатъчно добре какво е свършено в София или поне няма желание да го сподели с обществото

Зам.-кметът Дончо Барбалов отказва да предостави на журналистите информация за това как се харчат предвидените 38 млн. лв. за ремонти на вътрешнокварталните улици.

Какви са мотивите за отказа?

Оказва се, че СО наистина не знае колко пари е изхарчила и на кого ги е дала.

За да се предостави достъп до търсената обществена информация, същата трябва да е налична, т.е. вече създадена, респ. съхранявана на хартиен, електронен или друг носител. В търсения със заявлението вид такава не съществува, откъдето същата не би могла да се квалифицира легално като обществена“, гласят мотивите за отказа.

Твърдението, че от общината не знаят колко пари и на кого са платили, е шокиращо. Ако това наистина е вярно, то не е ясно как нейните ръководители изобщо следят как се изразходват средствата от бюджета. Да се надяваме, че не е така. По-вероятно наистина е по една или друга причина, просто да не искат да предоставят публично информация.

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!