Стотици хиляди чехи бяха на улицата с искане за оставките на премиера и правителството

Стотици хилюди чехи са на улицата в Прага и протестират срещу премиера и правителството на страната. © Общество
Близо 300 хиляди чехи се събраха по площадите в Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш, когото смятат за корумпиран

Срещу Бабиш вече се води разследване за конфликт на интереси.

Случайно или не, в навечерието на 30-ата годишнина от „Нежната революция“ срещу Комунистическия режим в Чехия, неделният ден на 17 ноември 2019 г. в Прага премина под знака на един от най-мащабните протести в страната.

Близо 300 000 души бяха на улицата с настояване за оставката на правителството

Демонстрацията е поредно, но най-мащабно събитие от серията масови протести в Чехия, които започнаха още през април. В петиция с призив за оставката на премира до момента са се подписали близо половин милион души.

Според доклад на Европейската комисия (ЕК) Чехия ще трябва да върне близо 17,4 милиона субсидии в европейския бюджет и ще загуби част от бъдещото си финансиране.

Андрей Бабиш е чешки политик и бизнесмен от словашки произход. Назначен е за премиер на Чехия на 6 декември 2017 г., а от 13 декември 2017 г. неговото правителство поема изцяло изпълнителната власт.

На 16 януари 2018 г. правителство на Бабиш получава отрицателен вот на доверие в долната камара на Чешкия парламент, но продължава да извършва персонални промени, което среща критика от страна на опозицията.

Бабиш е завършил  Икономическия университет в Братислава, специализиран в международната търговия.

След като получава висшето си образование, работи в предприятието PZO Chemapol Bratislava. Присъединява към Комунистическата партия на Чехословакия през 1980 г.

Според Словашкия институт за памет на народа, от 1982 г. до 1985 г. той е агент на Чехословашката служба за държавна сигурност „Стаб“.

Към момента министър-председателят не коментира публично протестите, нито подава оставка. Хората обаче са категорични, че протестите ще продължат и ще бъдат все по-масови.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!