Съдът за правата на човека вече не разглежда жалби от българи след дерогация от МС

Данаил Кирилов © Общество

Това се случва след като вчера правосъдния министър Данаил Кирилов съобщи, че е подал нотификация за дерогация до европейския съд за правата на човека.

В свое интервю за Лице в Лице вчера, правосъдният министър обяви, че:

„Подписал съм нотификационно писмо до Европейския съд по правата на човека за временна дерогация при извънредно положение, за да обосновем пред Европейския съд какви действия сме предприели. А последицата е, че голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат разгледани“, каза Кирилов.

„Иначе ако не можете този месец да си платите лихвата по кредита, тя ще остане дължима, но неплащането й няма да предизвика негативни последици. Няма да има допълнителна наказателна лихва, няма банката да ви обяви кредита за предсрочно изискуем, няма да може да извади изпълнителен лист за вашето вземане, няма да може да ви впише в кредитния регистър като некоректен длъжник, няма да може да отнема ваши вещи. Нтариусите пък все още могат да изповядват сделки, но според мен това крие „огромен риск“, заяви още правосъдния министър.

Така с изпратената нотификация от Данаил Кирилов до ЕС, докато страната ни отново не обяви, че ще спазва правата на човека, дела и жалби от страна на български граждани във въпросната институция няма да се разглеждат.

От правителството обясниха решението с това, че с извънредното положение и новите заповедите по него се ограничава 1 от основните права на гражданите на ЕС – свободното движение, и затова са направили „този ход“.

Припомняме, че преди месец страната ни беше обявена за страната с най-много нарушения на правата на човека в ЕС, според заведените и спечелени дела за последната година.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!